3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

1. Korte termijn houders

Glassnode maakt een onderscheid tussen korte termijn en lange termijnhouders van bitcoin. Houd je je bitcoin langer vast dan 155 dagen, dan ben je een lange termijn houder.

Maar de huidige prijsactie heeft met name gevolgen voor korte termijn houders, omdat deze gevoeliger zijn voor korte termijn koersschommelingen.

We hebben gisteren geconcludeerd dat 30% van de markt onder water staat en dat geldt des te meer voor korte termijn houders waarvan slechts een klein percentage nog virtueel op winst staat.

Is de koers uitgebodemd of barst de bubbel?

bron: Glassnode

Het zijn de lange termijn houders die sinds oktober 2021 bitcoins zijn blijven kopen en nog (grotendeels) in de accumulatiestand staan.

2. Netto Unspend Profit/Loss index (NUPL)

De Netto Unspend Profit/Loss index (NUPL) vergelijkt de huidige bitcoin prijs met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd.

Een score boven de 0 betekent dat het midden van de bitcoin markt virtueel op winst staat.

De huidige score van 0.39 is laag te noemen, maar de markt zit nog lang niet in de angst - en capitulatiefase volgens deze indicator. Daarvoor is een niveau van 0.25 of lager nodig.

bron: Glassnode

3. Realized HODL ratio

Het is een dankbare on-chain metric: de Realized HODL ratio van Glassnode.

Bedoeld om de toppen en bodems van bitcoin te ‘timen’. Het meet de verhouding tussen de uitgegeven bitcoin van 1 week en de uitgegeven bitcoin met een leeftijd tussen de 1 en 2 jaar.

Loopt de ratio op, dan neemt het aandeel van de eerste groep (jonge) munten toe en betekent dat de ‘top’ van de prijs weer een beetje dichterbij komt.

We zien de oranje lijn afbuigen, wat betekent dat oude munten weer dominanter worden. Maar ook geldt: de indicator is nog niet in de groene zone geraakt wat staat voor een bodem in de markt.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode

Tenslotte nog een wijze les van Matthew Hyland, die nog eens aangeeft waarom je als bitcoinhouder geduld moet hebben.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...