Bitcoin prijs stijgt met 12% in 24 uur

De bitcoin prijs is de afgelopen 24 uur met ruim 12 procent gestegen. Het huidige prijspeil ligt momenteel volgens Coinmarketcap bij $38.500.

Opvallend herstel bitcoin

Het is een opvallend herstel van de cryptomunt. Afgelopen dinsdag daalde de koers onder de $30.000, om deze maandagochtend weer bijna 30% hoger te koersen. Het toont het volatiele karakter van deze nog jonge asset.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De totale marktkapitalisatie is ruim 718 miljard dollar. Ter relativering: de munt zit nog steeds ruim 40% onder het voormalige record van $64.850 volgens het Clark Moody Dashboard.

Verklaringen voor de plotselinge stijging: fundamenteel blijft het netwerk van bitcoin doorgroeien, ook is het protocol onder meer met de Taproot update weer sterker geworden.

Tesla, Amazon en Twitter

Bovendien roeren Amerikaanse beursgenoteerde firma's zich weer. Zowel Tesla (ja opnieuw!) en Amazon geven te kennen bitcoin als betaalmiddel te gaan accepteren. Bedrijfsadaptatie als betaalmiddel is een nieuwe fase voor BTC. Amazon heeft maandelijks maar liefst 197 miljoen unieke gebruikers.

Ook ruimtevaartbedrijf SpaceX én Elon Musk zelf zouden bitcoin bezitten, zo werd bekend tijdens het afgelopen virtuele event B Word, georganiseerd door Jack Dorsey van Twitter.

De woorden van de soms verguisde ondernemer Musk zorgden in eerste instantie niet veel heel vuurwerk, maar gaf de markt wel weer vertrouwen.

Dorsey is zelf explicieter over de toekomst van bitcoin: hij ziet het als een belangrijke bouwsteen voor een nieuwe vorm van geld: globaal, censuurvrij en vooral goedkoper voor mensen die nu geen bankrekening hebben en afhankelijk zijn van dure geldverwerkers.

Met de tweede betaallaag Lightning Network en een derde chatlaag Sphinx op komst, timmert het protocol innovatief aan de weg. Toegegeven, het zijn experimentele stappen, maar de groei van de gebruikers is exponentieel te noemen.

Volgens het Clark Moody Dashboard is er bijna 2.000 Bitcoin opgeslagen in het Lightning Network. Toch een vermogen van 76 miljoen dollar wat in dit netwerk is opgeslagen tegen de huidige koers.

Short squeeze

Analisten reageren verheugd op het nieuws. Willy Woo ziet het als een squeeze van handelaren die een short positie open hadden staan. Deze speculeerden op een daling, maar zien hun positie in rook opgaan door de plotse stijging van de munt.

De schade is enorm te noemen. Zo was er 111 miljoen dollar aan kapitaal in slechts 10 minuten van hun accounts afgeschreven. Het toont weer eens te meer aan dat 'gokken' op bitcoin veel risico met zich meedraagt.

In totaal is de schade nog veel groter: 883 miljoen dollar aan contracten zijn geliquideerd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...