Bitcoin (BTC) breekt de grens van $40.000! Waar komt de opmars vandaan?

Bitcoin breekt opnieuw een prijsrecord! De munt breekt de grens van $40.000 op 7 januari. Hoe kwam deze opmars tot stand? Een overzicht van het eventvolle jaar van 2020 tot nu.

Minder dan drie weken geleden stond de prijs nog op $20.000, dat lang een psychologische drempel was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De opmars naar $40.000 begon pas écht in de tweede helft van 2020. Het was een roerig jaar, zowel binnen als buiten de Bitcoin scene. Tijd voor een korte terugblik: welke grote dingen gebeurde er in de wereld van bitcoin en hoe komt deze mooie recordprijs tot stand?

Prijsontwikkeling

Allereerst de prijsontwikkeling. In onderstaande afbeelding zie je mooi de verschillende grote gebeurtenissen en de prijsstijging in beeld.

Er is namelijk nogal wat gebeurd het afgelopen jaar.

Bitcoin (BTC) breekt de grens van $40.000! Waar komt de opmars vandaan?

13 maart: Bitcoin Crash

Het eerste nieuws in het jaaroverzicht van 2020 is direct het meest negatieve. Het gebeurde in nacht van 13 maart: de koers daalde in mum van tijd naar de $3.850. De paniek was er echter niet alleen in de cryptomarkt.

Het coronavirus zorgde ook in de aandelenmarkt voor een zoektocht naar liquiditeit en vluchten in cash. De AEX sloot die week af met de grootste daling sinds 1987, een daling van meer dan 10%.

De crash past in het lijstje van 6 grootste dalingen óóit. Bij drie andere dalingen was voormalig exchange Mt. Gox (indirect) betrokken.

Diezelfde nacht was de derivatenbeurs BitMEX tijdelijk onbereikbaar. Er gingen geruchten dat een falend liquidation engine van de beurs de oorzaak was van de diepe spike omlaag. Een aantal dagen later probeerde de derivatenbeurs de lucht te klaren door bekend te maken dat het zou zijn gegaan om twee DDoS aanvallen.

11 mei: Halving

Het afgelopen jaar gebeurde er iets unieks dat niet vaak eerder voor was gekomen: de halving van de block subsidie.

Op de 11e van de maand mei was er dan eindelijk het nieuws waar al lang naar werd uitgekeken. Voor de eerste keer ooit verwerkte een miner een block met een subsidy van ‘slechts’ 6.25 BTC. Daarmee is Bitcoin een nieuw tijdperk ingegaan.

De timing was perfect: terwijl de wereld in brand stond en met stimuleringsmaatregelen en geld pakketten kwamen om de economie op gang te houden, gebeurde er bij Bitcoin het tegenovergestelde: de activa werd schaarser.

Er komen sinds mei dit jaar per dag nog maar 900 nieuwe BTC in omloop, in plaats van de 1800 BTC (zoals dat vier jaar lang het geval was). Deze supply shock werd al gauw zichtbaar in de prijs: het aanbod droogde op en de prijs steeg.

4 juni: Bitcoin Core update

Het nieuws uit begin juni is misschien niet spectaculair, maar allerminst overbodig. Het hele jaar hebben tig van developers hard gewerkt aan de code van Bitcoin. Hoewel dit nieuws niet zo zeer harde prijsstijgingen veroorzaakt, is het wel enorm belangrijk nieuws.

Bitcoin Core is het kloppend hart van alles wat er in het ecosysteem gebeurd. In juni kwam de 28ste upgrade. Deze upgrade was het resultaat, waar 119 developers zes maanden aan werkten.

De belangrijkste verbetering was dat OpenSSL uit de code is verwijderd. Dit is software die ervoor zorgt dat alle gesynchroniseerde informatie van het Bitcoin-netwerk, ook in het netwerk zelf voorhanden blijft. Een soort database in een database, simpel gezegd. Met versie 0.20.0 is OpenSSL ‘compleet verwijderd’, aldus Folkson. In zijn ogen is daarmee de veiligheid van het protocol verhoogd en vermindert het de aanvallen.

22 juli De eerste Bitcoin Banken

In juli kreeg de Amerikaanse Bitcoin industrie een stukje meer legitimiteit? De waakhond voor nationale banken zette halverwege juli de deur wagenwijd open voor Bitcoin bedrijven om licenties te krijgen om als bank te opereren.

De Comptroller of the Currency (OCC) gaf aan dat banken in de VS mogelijk bitcoindiensten mogen aanbieden. De OCC is een overheidsorgaan die toezicht houdt op de nationale banken. Zij houden de handhaving van de wetten in de gaten.

Het gaat dan met name om custody-diensten, het opslaan van bitcoin dus. In de tweede helft van het jaar zijn de eerste bedrijven al op dit nieuws gesprongen: Avanti, Kraken, BitPay en Paxos hebben allemaal een licentie en bank charter aangevraagd.

Banken die deze diensten leveren hebben in feiten de toegang tot bitcoin in handen in naam van een klant. Dat was een aantal jaar geleden misschien ondenkbaar, maar nu is dat een legale dienst die ze mogen leveren.

6 augustus: MicroStrategy

Het meest bullish een besproken nieuws van het jaar is afkomstig uit augustus. Het business intelligence bedrijf MicroStrategy maakte namelijk bekend dat ze bitcoin op de balans gingen zetten. De reden? Het Inflatiespook. Michael Saylor ziet de dollar als smeltend ijsblokkje dat ieder jaar aan koopkracht verliest.

Gedurende het jaar ontpopte Saylor zich als permabull. Hij kocht voor zijn bedrijf, dat publiekelijk genoteerd is op de Amerikaanse beurs, voor meer dan $1 miljard aan bitcoin. Hij deed dit in meerdere batches.

MicroStrategy kocht de eerste ruim 38.000 Bitcoin in twee instanties. Op 6 augustus ruilde het bedrijf $250 miljoen in voor 21.454 BTC. Rond 15 september deed het bedrijf er nog een schepje bovenop met 16.796 BTC. Op 22 december kocht het bedrijf voor nog eens $650 miljoen aan bitcoin bij door zogenoemde senior notes uit te schrijven. Hierdoor bracht het bedrijf de totale balans aan bitcoin op meer dan 70.000 BTC.

2 oktober: BitMEX

Naast de prijsstijging was het meest schokkende nieuws van oktober misschien wel alles rondom het derivatenplatform BitMEX. De beurs is aangeklaagd door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De aanklacht was helder: volgens de CFTC opereerde BitMEX zonder de juiste papieren en licenties.

Ook voldeed de beurs niet aan de anti-witwasrichtlijnen van Amerika. In de loop van de maand werd er steeds meer duidelijk over impact en de gevolgen van de aanklacht:

Uiteindelijk heeft deze ingreep van de toezichthouder Bitcoin misschien wel goed gedaan. BitMEX had geen goede naam en er werd altijd naar het platform gewezen als het ging om manipulatie van de markt. Of dit nu terecht of onterecht was: een meer gereguleerde markt maakt de weg vrij voor het grote geld.

21 oktober: PayPal

PayPal opende halverwege oktober haar deuren voor Bitcoin (BTC). Amerikaanse klanten van het miljardenbedrijf kunnen sindsdien gebruik maken van verschillende diensten, waaronder het kopen, verkopen en ook opslaan van Bitcoin.

PayPal faciliteert daarbij geen (!) opnames voor. De cryptovaulta blijven (vooralsnog) dus altijd in beheer van het bedrijf. Naast PayPal komt ook zusterbedrijf Venmo met mogelijkheden rondom Bitcoin.

Het bleek een gouden zet te zijn voor Bitcoin: al snel kocht de betaalverwerker zo’n 70% van de nieuw geminede coins op via hun partner ItBit.

Als reactie op het nieuws schoot de prijs van Bitcoin omhoog. Een week later, op 28 oktober bereikte het zelfs het hoogste punt van 2020, rond de $13.800.

Waar het in oktober nog een select aantal accounts was dat Bitcoin kon kopen, gingen de deuren op 13 november wagenwijd open. Het resulteerde wederom in een prijsstijging.

Herfst 2020: institutioneel geld

De herfst van het jaar stond bol van institutioneel geld dat de markt instroomde. MicroStrategy trapte af, maar al snel volgden er anderen. Square, het bedrijf van Jack Dorsey zette 1% van de balans om in Bitcoin in bijna vijfduizend bitcoin. Later volgde ook Stone Ridge $115 miljoen.

De Amerikaanse verzekeraar MassMutual kocht voor $100 miljoen bijna 5.500 BTC op.

Guggenheim Partners deed ook mee. Deze vermogensbeheerder, investeringsbank én broker ineen heeft voor 500 miljoen dollar exposure genomen in het trust van Grayscale, GBTC.

Ruffer Investment investeerde 744 miljoen dollar in bitcoin en wisselde hun goud in voor de cryptomunt. Dat is zo’n 2,7% van de assets die de Britten in beheer hebben. Het gaat naar verluidt om 45.000 BTC.

Ook hedgefonds SkyBridge maakt officieel bekend dat ze een bitcoin only fonds te openen. Ze voegen zich bij een groeiende lijst van vermogensbeheerders die de prijsactie van de cryptomunt niet aan zich voorbij willen laten gaan. Ze kochten ook zelf al voor $25 miljoen aan bitcoin op.

All Time Highs

Aan het einde van het jaar ging ook de oude all-time high eraan. Deze stond al sinds december 2017 in de boeken. Op 25 november werd de ’20k’ voor het eerst doorbroken.

Op 31 december zetten de koers een nieuwe recordhoogte neer rond de $29.200, nadat het tijdens de Kerst een opmars van enkele duizenden dollars doormaakte.

En dan maken we nu een stap naar de actualiteit: Net een week in het nieuwe jaar, zitten we op een nieuw enorm record: $40.000 per bitcoin!

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprijs