Bitcoin whitepaper is verstopt in Apple software sinds 2018

Opmerkelijk nieuws: een pdf-kopie van de bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto wordt bij elk exemplaar van macOS geleverd sinds de Mojave-update van 2018. Dat meldt Andy Baio, de voormalige CTO van Kickstarter op zijn persoonlijke blog.

Bitcoin whitepaper verstopt in Apple software

Meer dan twaalf van zijn vrienden die ook Macs gebruiken bevestigen dat ze de whitepaper bij een kopie van hun macOS erbij krijgen.

Om precies te zijn: het bestand is te vinden in elke versie van macOS van Mojave (10.14.0) tot de huidige versie, Ventura (13.3), maar bevindt zich niet in High Sierra (10.13) of eerder.

Check het zelf als je een Mac gebruikt, open de Terminal en typ de volgende opdracht:

open /System/Library/Image Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Als je macOS 10.14 of hoger gebruikt, moet de PDF direct worden geopend in Voorvertoning.

In het hulpprogramma Image Capture is de bitcoin whitepaper gebruikt als voorbeelddocument voor een apparaat genaamd "Virtual Scanner II", dat standaard voor iedereen is verborgen of niet is geïnstalleerd. Selecteer in Image Capture het apparaat "Virtual Scanner II", indien aanwezig, en stel in de Details Media in op "Document" en Media DPI op "72 DPI". Dan zou je het onderstaande voorbeeld moeten zien.

Bitcoin whitepaper is verstopt in Apple software sinds 2018

Het is al in 2020 op Twitter opgemerkt dat de whitepaper is verstopt in Macs.

De whitepaper is ruim 15 jaar oud en geschreven door de anonieme bedenker (s) Satoshi Nakamoto. De titel van de whitepaper is Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

In slechts acht kantjes schreef Nakamoto een korte intro over zijn idee en dook daarna in de techniek van transacties, timestamp server, proof-of-work en het idee van het bitcoinnetwerk. Je vindt de whitepaper op bitcoin.org, maar ook ín de blockchain en zelfs op overheidswebsites.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...