‘Het kostte de markt 14 jaar om uit te vogelen wat Satoshi bouwde’

Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 als een decentraal alternatief voor het traditionele financiële systeem. Sindsdien fungeert bitcoin voor steeds meer mensen als een spaarmiddel met een betrouwbare schaarste die volledig onafhankelijk van traditionele financiële instellingen te bewaren is. De bankencrisis die nu langzaam oplaait in de westerse wereld is volgens sommigen het moment waarop de markt eindelijk leert waarom Bitcoin 14 jaar geleden door Satoshi Nakamoto gebouwd is.

Banken onderuit, bitcoin omhoog

In het bovenstaande bericht vat CoinBeast voor zijn bijna 10.000 volgers perfect samen hoe de markt de afgelopen weken op de ontspruitende bankencrisis reageerde. Steeds meer mensen lijken te begrijpen dat hun tegoeden bij de bank een stuk meer risico met zich meedragen dan ze aanvankelijk dachten.

Uiteindelijk is een deposito bij de bank ook maar een schuld die de bank aan jou heeft. De daadwerkelijke fiatmunten worden al lang niet meer veilig in kluizen bewaart. Dat is waar het traditionele financiële systeem significant van bitcoin verschilt.

Jouw bitcoin staat altijd op dezelfde plek en wordt continu door het complete netwerk geverifieerd en bevestigt. Banken daarentegen zeggen dankjewel als je geld stort en gaan dit vervolgens uitlenen of investeren in zaken als staatsobligaties.

Dat is waar het in de Verenigde Staten misging, nadat bijvoorbeeld een Silicon Valley Bank plotseling gigantische verliezen moet nemen op zijn obligatieportfolio, omdat de Federal Reserve in de Verenigde Staten significant de rente verhoogde om de inflatie aan te vallen.

Verandering op komst?

De bankencrisis kan er weleens voor zorgen dat bitcoin zijn definitieve doorbraak op het financiële wereldtoneel beleeft. Waar het de afgelopen jaren toch nog een beetje een asset voor alternatievelingen was, zien nu steeds meer mensen het belang van een kleine bitcoin-allocatie in.

Bitcoin staat in zekere zin voor veiligheid en stabiliteit. Dat zien we wellicht niet altijd terug in de koers, die zeker op de korte termijn behoorlijk volatiel kan zijn, maar vooral in de stabiliteit van de asset zelf. Bitcoin is in principe altijd dezelfde asset.

Zodra je een zeker percentage van de 21 miljoen bitcoin bezit, zal dat nooit afnemen door inflatie. Wat dat betreft zien steeds meer mensen dat bitcoin een asset is die zichzelf echt kan meten met een meer gevestigde naam als goud. De komende jaren kunnen weleens heel interessant worden voor bitcoin en de bitcoin-gemeenschap.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....