Bittrex trekt autoriteit SEC in twijfel

In een onverwachte zet heeft de cryptobeurs Bittrex, samen met oprichter William Shihara, een motie ingediend om de aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te verwerpen. Bittrex heeft de hulp ingeroepen van gerenommeerde advocatenkantoren om de verdediging te leiden tegen de beschuldigingen van de SEC.

Ondanks dat het zijn Amerikaanse activiteiten heeft teruggeschroefd en faillissement heeft aangevraagd, koos Bittrex ervoor om de strijd aan te gaan met de SEC in plaats van snel een schikking te treffen. Om hun verdediging te versterken, heeft Bittrex twee juridische titanen gerekruteerd – Quinn Emanuel en King & Spalding. Deze firma’s leiden nu de strijd tegen de SEC’s beschuldigingen.

De motie van Bittrex om de klacht van de SEC te verwerpen is gebaseerd op drie belangrijke argumenten:

  1. Cryptocurrency-assets die op secundaire markten worden verhandeld, zijn geen effecten
  2. Volgens de Major Questions Doctrine heeft de SEC geen gezag in dit gebied
  3. De SEC heeft het Due Process geschonden door geen eerlijke kennisgeving te geven van zijn claims

Een vraag blijft: waarom klaagt de SEC Bittrex aan voor het niet registreren als een effectenbeurs nadat het al de Amerikaanse markt heeft verlaten? Het antwoord kan liggen in een zes jaar durend onderzoek dat de SEC Bittrex heeft opgelegd. Opvallend is dat de klacht van de SEC geen fraude of klantenschade bij Bittrex beweert. Dit roept vragen op over het gebruik van belastinggeld in een dergelijk geval.

De SEC heeft de afgelopen jaren geprobeerd illegale activiteiten in de cryptosector aan te pakken, maar hun optreden heeft vaart gekregen na de ineenstorting van de crypto-exchange FTX in november 2022. Echter, de Amerikaanse optreden is niet zonder terugslag gekomen. Zo diende Coinbase in april een petitie in voor een “writ of mandamus”, waarin het hof werd gevraagd de SEC te bevelen te reageren op een verzoek uit 2022 van Coinbase om duidelijke regels op te stellen om te bepalen of een token al dan niet een effect is en te specificeren hoe uitgevers zich legaal kunnen registreren bij de SEC.

Het is belangrijk op te merken dat dit allemaal deel uitmaakt van een grotere discussie over hoe cryptocurrencies gereguleerd moeten worden. Er is momenteel veel debat over of cryptocurrencies als effecten, grondstoffen, valuta of iets anders moeten worden geclassificeerd. Als crypto wordt beschouwd als een grondstof zoals ruwe olie, koffie of aardgas, zou de primaire Amerikaanse regulator de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zijn. Deze instantie reguleert valutahandel en zou ook crypto-handel dekken als cryptocurrencies als valuta worden beschouwd.

Maar als wetgevers en toezichthouders overtuigd raken dat crypto als een effect moet worden beschouwd – zoals aandelen, obligaties en exchange-traded funds – zou het onder de jurisdictie van de SEC vallen. De voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft duidelijk gemaakt dat hij gelooft dat de overgrote meerderheid van de cryptocurrencies effecten zijn, gebaseerd op de Howey Test, die voortkomt uit een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1946 in de zaak SEC v. W.J. Howey Co

Ondanks de strikte regulering van de SEC, is er binnen de crypto-industrie een duidelijke behoefte aan en vraag naar regelgevende duidelijkheid. Veel experts, zoals Christian Lopez, hoofd van blockchain en digitale activa bij Cohen and Company Capital Markets, hebben aangegeven dat de industrie bereid zou zijn om te werken binnen redelijke richtlijnen, zolang deze de innovatie niet verstikken. Volgens deze experts loopt de VS achter op veel andere delen van de wereld in het bieden van een veilige weg voorwaarts voor crypto-innovators en ondernemers.

Het is duidelijk dat er nog veel onzekerheid bestaat over de toekomstige regelgeving van cryptocurrencies in de VS. Deze situatie met Bittrex en de SEC is slechts één facet van een grotere discussie die waarschijnlijk de komende jaren zal doorgaan. Het is belangrijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in het investeren in of gebruiken van cryptocurrencies om op de hoogte te blijven van deze discussies, aangezien ze een grote invloed kunnen hebben op de waarde en het gebruik van deze digitale activa.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...