Britse centrale bank zet met taskforce in op digitale pond

De Britse centrale bank en het ministerie van Financiën hebben een taskforce benoemd voor de creatie van een centrale, digitale bankmunt. Dat maakt de Bank of England bekend in een persbericht.

Digitale pond

De autoriteiten zeggen de voordelen én voorwaarden voor een ‘digitale’ pond te onderzoeken. Maar ze zeggen er expliciet bij: het is nog niet zeker of een variant van de pond via de blockchain wordt gecreëerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat in ieder geval papier geld niet vervangen, zo staat te lezen in de plannen. De taskforce komt onder leiding van Jon Cunliffe, werkzaam bij de Bank of England als bestuurder voor financiële stabiliteit, én Katharine
Braddick, werkzaam bij het ministerie van Financiën als directeur financiële diensten. Ze beloven ook andere relevante overheden bij het ontwikkelingsproces van de CBDC te betrekken.

De Bank of England heeft een aparte CBDC afdeling opgericht, een ‘engagement’ en een ’technologie’ platform. Ze zijn druk doende met ontwerpvragen. Wil de centrale bank van burgers gaan beheren bijvoorbeeld of wordt dat aan de markt overgelaten? Komt er een koppeling tussen een centrale bankrekening en iemands rekening bij een commerciële bank? Kun je een hypotheek aanvragen bij de centrale bank?

Gaat Bank of England samenwerken met fintechbedrijven zoals Revolut om hun munt te testen?

Centrale bankmunten

Centrale, digitale bankmunten zijn de nieuwe heilige graal van het traditionele ‘legacy’ geldstelsel. Het is een strategie van centrale banken om relevant te blijven in een snel veranderende wereld. Het is onbekend welke rol commerciële banken gaan vervullen. Zij maken winst met diensten als spaarrekeningen en hypotheken, maar met een CBDC trekken centrale banken meer macht naar zich toe, zo lijkt het.

Internationaal gezien loopt China voorop in de ontwikkeling van een digitale yuan. De autoriteiten werken actief samen met techbedrijven zoals WeChat om de betaaldienst uit te rollen. Het is een model dat bijvoorbeeld Europa niet voor de hand ligt. Gaat de ECB samenwerken met techbedrijven in Europa? Het ligt niet voor de hand, gezien de weerstand van Europa tegen bijvoorbeeld Facebook en hun munt Diem (voorheen Libra).

Bitcoin als alternatief?

Bitcoin heeft ‘geen last’ van dit alles, want het is een open netwerk, een spaarmiddel én betaalmiddel (via Lightning). In tegenstelling tot de euro of de pond is bitcoin digitaal schaars geld. In de huidige monetaire situatie waarin de overheidsschulden verder uit de pas lopen en de euro jaarlijks aan koopkracht inboet, behoudt bitcoin zijn waarde.

Bitcoin heeft een vastgesteld monetaire regime zonder politieke bemoeienis. Code is de regel. Dat betekent dat alle nieuwe bitcoin volgens een vast schema worden vrijgegeven, daar heeft het IMF of de ECB niets over te zeggen. Bitcoin staat synoniem aan geld zonder staat, zonder centrale partij die bepaalt voor de rest van de samenleving hoeveel geld erbij komt en hoe de verdeling van het geld verloopt.

Er zit een
keiharde limiet op van 21 miljoen, en de uitgifte van nieuwe munten halveert iedere vier jaar. Zo garandeert bitcoin schaarste en koopkracht.

Tegelijkertijd is het ook een permissieloos en vrij systeem. Het is
niet een complexe combinatie van een ‘digitale euro’ en ‘ouderwetse
bankrekeningen’ om er maar voor te zorgen dat het systeem uit balans
raakt.

Bitcoin werkt voor iedereen
en het is antifragiel waardoor het dit soort lastige complexe problemen
voorkomt. Sterker nog: bitcoin maakt álle banken die aan geldcreatie
doen overbodig.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Verenigd Koninkrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.