Britse regelgever maakt budget vrij voor screenen Bitcoin bedrijven
In Groot-Brittannië wil men vaart zetten achter de registratie van bitcoinbedrijven in het land. Tot nu toe zijn slechts vijf bedrijven volledig geregistreerd. De Britse politicus John Glen laat weten dat het budget voor de toezichthouders omhoog gaat.
De Financial Conduct Authority (FCA) gaat meer geld uitgeven aan het doorlichten van bitcoinbedrijven in het land. Dat meldt The Block.
De FCA is te vergelijken met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland.
Anti-witwasrichtlijn
Sinds het begin van 2020 weten bedrijven uit de sector dat zij op termijn door het registratieproces moeten komen om hun diensten te blijven leveren. Het gaat hier om bedrijven die iets doen met de koop en verkoop van bitcoin in fiatvaluta.
Het beleid en de procedure verloopt niet soepel. De eerste deadline stond op 10 januari 2021, inmiddels hebben bedrijven tot 31 maart 2022 de tijd om aan de richtlijnen van de FCA te voldoen.
Net als in Nederland moet je bij dit proces denken aan een complete scan van een onderneming. Directeuren worden doorgelicht en de juiste voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen. Daarnaast gaan dit soort registraties vaak gepaard met (strenge) verificatie-eisen.
Om dit in goede banen te leiden komt er dus meer geld vrij.
Dit zorgt voor verwijten over en weer. Glen is als secretaris van de Schatkist mede-verantwoordelijk en vertelde dat een groot aantal bedrijven hun zaakjes niet op orde hadden. Met name op het onderdeel compliance schieten veel aanvragen tekort, vindt hij.
Aan de andere kant van het spectrum zitten de ondernemers die vinden dat er teveel onduidelijkheden zijn.
Het plan is helder: dit proces moet sneller verlopen voor iedereen. Regelgevers zullen niet nóg een deadline willen laten passeren.
Voor bedrijven is het vaak een relatief simpele kwestie: het is aanpassen en de regels volgen (én de kosten daarvoor ophoesten), of je koffers pakken.
Nederland
Ook in Nederland moeten bedrijven uit de industrie zich registreren bij de toezichthouder. Hier is dat De Nederlandsche Bank (DNB). 20 bedrijven kwamen tot nu toe door de (strenge) keuring.
Onder de vlag van anti-witwasrichtlijnen en terrorismebestrijding worden wereldwijd tal van maatregelen genomen om het betaalverkeer van en naar bitcoinbeurzen in kaart te brengen. Opvallende (lees: grote) transacties moeten vaak direct worden gemeld bij de autoriteiten.
Also read
Nederlandse bitcoinbedrijven betalen €2,4 miljoen aan toezichtkosten voor 2020
Wopke Hoekstra: “Nederland moet bitcoin reguleren in plaats van verbieden”