Chinese provincie lanceert plan voor Bitcoin mining hub op waterenergie

In China zit het grootste aantal bitcoin miners ter wereld. Het land heeft talloze plekken waar datacentra goedkoop hun elektriciteit kunnen kopen om zo winstgevend te kunnen worden. De Chinese provincies Yunnan en Sichuan staan bekend om hun overdaad aan waterkrachtcentrales en afgelegen plekken waar datacentra zich goed kunnen vestigen.

De lokale overheid in met name Yunnan zet in op een lokaal plan om de infrastructuur beter te maken. Dit plan valt onder de noemer ‘blockchain development’. Het richt zich op allerlei verschillende takken van sport, maar bitcoin mining is veruit de grootste industrie op dit moment. Dat meldt The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining en China

Het plan is helder: Yunnan wil de positie als bitcoin mining hub verder uitbouwen. De provincie richt zich op 10 verschillende factoren. Dat gaat dus over infrastructuur, maar ook bijvoorbeeld het binnenhalen van talent is een focus.

Yunnan levert een groot gedeelte van de rekenkracht achter BTC, maar de buren van Sichuan spannen de kroon. Yunnan leverde volgens Cambridge zo’n 5,4% van de hashrate in april 2020. Inmiddels liggen die verhouding allicht iets anders, maar het beeld is het zelfde.

Yunnan wil prominenter aanwezig zijn in deze industrie. Het moet aantrekkelijk blijven en aantrekkelijker worden voor ondernemers om zich daar te vestigen. Let op: het gaat hier om tal van onafhankelijke partijen die gezamenlijk in deze provincie actief zijn. Het is niet zo dat de staat een knopje heeft om te doen met deze miners wat ze willen.

Bitcoin en cryptocurrency mining worden niet expliciet genoemd in het plan. Volgens lokale bronnen van The Block volgt dit bericht echter kort op een bezoek aan verschillende bitcoin mining farms in de provincie.

Miners zijn gebaat bij goedkope energie én duidelijke lokale regels. Je wil als ondernemer een plan maken, en daar helpt wisselvallig beleid niet bij. Een duidelijk plan met bijvoorbeeld vaste energieprijzen voor miners kan een hoop helpen.

Ook hiervoor kunnen de regelgevers in Yunnan kijken bij de buren. Sichuan heeft systeem opgetuigd waardoor miners op grond van de staat kunnen ondernemen.

Het verdienmodel voor de staat is eenvoudig: jij mag gebruik maken van de faciliteiten als miner, zij ontvangen een deel van de winst en/of verdienen op de verkoop van elektriciteit.

Bitcoin mining

Bitcoin mining is op allerlei manieren in ontwikkeling. Op verschillende plekken in de wereld zijn inmiddels projecten gaande om een deel van deze groeiende industrie naar hun gebied te trekken. Francis Suarez. de burgemeester van Miami, gebruikt bitcoin in zijn campagne om herkozen te worden.

Suarez heeft een ambitieus plan: bitcoin minen met kernenergie. Die interesse wereldwijd komt niet uit het niets. Bitcoin minen is big business: miners haalde meer dan $1,5 miljard aan Bitcoin binnen in de maand maart.

Een ander voorbeeld dat lijkt op de situatie van Yunnan is een provincie in Pakistan: in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa is de overheid bezig met het bouwen van twee hydro-elektrische bitcoin mining farms.

Lees meer over:
Chinamining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...