Coinbase kreeg 4.227 aanvragen van overheden, ook Nederland vroeg informatie

Coinbase heeft vrijwel alleen van overheden informatie-aanvragen ontvangen, zo blijkt uit het tweede compliance rapportage van de bitcoin – en cryptobeurs.

Coinbase verwerkte ruim 4.000 aanvragen

Het rapport heeft een behoorlijk inkijkje wat een grote exchange als Coinbase aan informatie aanvragen moet verwerken. Het doel: overheden willen witwassen en financiering van terrorisme tegengaan. Amerika telt vele overheidsorganisaties die zich bezighouden met het opsporen ervan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het eerste transparantierapport van Coinbase werd gepubliceerd in oktober 2020, dat data over het eerste kwartaal over dat jaar besloeg. Met het tweede rapport is geheel 2020 gecoverd.

Het ging in totaal om 4.227 die Coinbase heeft verwerkt, waarvan slechts 165 afkomstig waren van zogenaamde overheidsorganisaties zoals de belastingdienst en de ombudsman.

Coinbase kreeg 4.227 aanvragen van overheden, ook Nederland vroeg informatie

Dat overheden steeds meer interesse tonen in cryptovaluta transacties, is geen verrassing. Want cryptomunt zijn steeds populairder onder een grotere groep mensen. Maar ook de Amerikaanse belastingdienst IRS wil steeds meer informatie weten van beurzen zoals Coinbase.

Ze willen graag onderzoeken of klanten aan belastingontduiking doen. Bijvoorbeeld minder vermogen aan de fiscus opgeven dat men werkelijk heeft. Maar 95,7% van alle aanvragen is afkomstig van organisaties die criminaliteit in de meest brede vorm op moeten sporen.

Nederland

De meeste aanvragen zijn afkomstig van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De Nederlandse overheid was goed voor 8 aanvragen in 2020 in totaal. Dat is in absolute zin en ook in relatieve zin (afgemeten naar aantal bezitters van cryptovaluta) een vrij laag cijfer.

Iedere beurs of broker in Nederland is verplicht, net zoals elke financiële instelling, om transacties boven de 10.000 euro te melden bij de Financial Intelligence Unit, onderdeel van het ministerie van Justitie. Deze werken samen met politie, de fiscale opsporingsdienst (FIOD) en de belastingdienst om misdrijven op te sporen, variërend van belastingontduiking tot cybercrime.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
Coinbase

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...