Coinbase sloot eerste bitcoin-backed lening af bij Goldman Sachs

Er zijn meer details bekend gemaakt over de allereerste ‘bitcoin backed loan’ van Goldman Sachs. Vorige week maakte de Amerikaanse bank deze nieuwe financiële dienst bekend.

Bitcoin als onderpand

Het was iets compleet nieuws voor de bank: een partij die de lening afsloot en daarbij bitcoin als onderpand inlegde. Bloomberg maakt vandaag duidelijk dat het gaat om cryptobeurs Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het was een poging van de beurs van Brian Armstrong om meer geld van Wall Street naar de cryptomarkt te krijgen. Brett Tejpaul, directeur van Coinbase Institutional, reageert in een mail als volgt:

“Het werk van Coinbase met Goldman is een eerste stap om cryptovaluta als onderpand te erkennen, dat ook de brug tussen de economie van fiatgeld en cryptovaluta slaat.”

Coinbase heeft veder geen details gegeven over de lening. Het enige dat bekend is, is dat Coinbase eind 2021 voor $181 miljoen aan bitcoin in bezit had.

Door bitcoin gedekte leningen zijn niet nieuw in de sector van digitale valuta. Bij lenders zoals Celsius en Ledn kun je al loans sluiten, zo lang je loan-to-value ratio maar binnen de perken blijft. Voor Wall Street is het echter wel iets nieuws.

Sommige “crypto-native” geldschieters zoals Babel Finance lenen al wel geld uit aan bitcoin miners, waarbij er zelfs mining rigs als onderpand worden ingelegd. De Silvergate Bank doet precies hetzelfde. Ze sloten een lening af met onder andere MicroStrategy en Marathon Digital.

Custodian

Vaak wordt de bitcoin bij een gekwalificeerde custodial als onderpand ingelegd.

Volgens het jaarverslag van 2021 had Coinbase eind vorig jaar meer dan $566 miljoen aan cryptocurrency’s in bezit, waaronder meer dan $183 miljoen aan bitcoin. Ook zouden ze meer dan $7 miljard aan “cash en cash equivalenten” in kas hebben.

Analisten zien met de stap van Goldman Sachs een nieuw tijdperk aanbreken.

“Dit soort bilaterale overeenkomsten worden zelden in een vacuüm gedaan. Het is veel waarschijnlijker dat Goldman veel vraag ziet naar dit soort transacties en ‘het water test’ voordat hij een grotere plons maakt.”

De bank verdiept zich ook in optiehandel.

Er begint ook een stroming op gang te komen waarbij bedrijven hypotheken willen uitschrijven waarbij klanten bitcoin als onderpand kunnen inleggen om zo de aankoop van een huis te kunnen financieren. Zo hoeven ze de blootstelling aan de cryptovaluta niet op te geven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGoldman Sachs