Bitcoin prijs boven $17.000, CZ waarschuwt voor aanhoudende cryptowinter

De bitcoin koers is deze ochtend ruim boven de $17.000 gebleven, nadat deze even de $18.000 heeft aangetikt. De markt anticipeerde op het inflatiecijfer uit Amerika, dat iets lager uitviel dan verwacht.

De koers lijkt zich niets aan te trekken van het rumoer rondom Binance, qua handelsvolume de grootste beurs ter wereld. Op de onderstaande maandgrafiek is te zien dat de koers zich uit het slop aan het trekken is sinds de bodem bij $15.500.

bron: Cryptocompare
bron: Cryptocompare

Vandaag kijkt de markt uit naar het nieuwe rentecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve. Een verhoging van 50 basispunten of lager zal door de markt als positief worden aangemerkt. Technisch gezien zit de koers tegen een weerstand te boksen. Als die breekt, ligt $18.200 in het verschiet, denkt de Nederlandse handelaar Michaël van de Poppe.

On-chainanalist Philip Swift wijst op het uitbodemen van de indicator Realised Cap HODL Waves. De Realised Cap is de laatst bekend waarde van elk beetje bitcoin op de btc blockchain. Deze is gecombineerd met de HODL Waves, waarbij elk beetje bitcoin is geclassificeerd naar leeftijd. Elk golf en dito kleur staat voor een cluster van beetjes bitcoin van een bepaalde leeftijd.

Swift ziet dat de euforische hypezoekers nu helemaal uitgefaseerd zijn. Het granieten bestand van hardnekkige hodlers blijft over. De euforie is ver te zoeken, er is volop nog angst in de markt, een tendens van een markt die uitbodemt denkt hij.

Memo uitgelekt

Ondertussen op het Binance front: CEO Changpeng Zhao heeft zijn collega's gewaarschuwd dat de cryptowinter nog niet voorbij is. Dat meldt persbureau Bloomberg die een gelekte memo van 'CZ' in handen heeft.

Volgens de topman van de grootste cryptobeurs ter wereld komen er nog lastige maanden aan. 'We verwachten dat de komende maanden niet gemakkelijk gaan zijn, maar zodra we dat doorstaan, komen er sterker uit'.

De peptalk van de Canadees met Chinese roots was dan ook hoognodig want zijn bedrijf lag de afgelopen dagen flink onder vuur. In eigen huis had de beurs te maken met een groot volume aan opnames, naar verluidt 6,2 miljard dollar aan opnames.

Er ontstond namelijk onrust door berichtgeving van Reuters. Het Amerikaanse ministerie van Justitie twijfelt of ze in actie moeten komen tegen de exchange wegens het overtreden van een aantal Amerikaanse effectenwetten. Feit is dat de beurs al sinds 2018 onder de loep ligt bij de Amerikaanse autoriteiten en er nog geen rechtszaak gestart is tot nu toe.

Vervolgens ontstond er een soort minirun op de beurs, waarbij er dus veel bitcoin en andere munten is opgenomen. Ook was de opname van stablecoin USDC tijdelijk opgeschort. Vandaag stuurt CZ een serie tweetjes de wereld die de rust moet doen wederkeren. Feit is dat er gisteren ook voor ruim 6 miljard dollar op de exchange is gestort, dus van een exodus lijkt geen sprake.

Hij omschrijft het zelf als een stresstest, die nu overwonnen is en meer geloofwaardigheid terug moet brengen naar centrale beurzen. Feit is dat 'we' niet weten waar de liquiditeit van Binance vandaan komt en welke partijen de afgelopen 24 uur ruim 6 miljard dollar op de beurs hebben gestort voor meer liquiditeit.

FTX-boomerang

CZ legt hij de schuld van de ontstane rumoer in de markt en rondom Binance bij de ineenstorting van concurrent FTX. Dat leidt tot 'extra onderzoek en lastige vragen' naar Binance. De voormalige FTX-baas Sam Bankman-Fried wordt door diverse partijen in Amerika vervolgd wegens grootschalige financiële fraude. Een borgtocht tegen betaling van 250.000 dollar is hem geweigerd en hij moet nu zijn rechtszaak afwachten in een gevangenis op de Bahama's.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...