Deutsche Bank heeft plan om Bitcoin te gaan bewaren en verkopen

In een rapport van het World Economic Forum (WEF) van december jongsleden staan plannen beschreven die Deutsche Bank en Bitcoin heel dicht bij elkaar brengen. Het idee is naar verluidt om een “platform voor de custody van digitale activa” te ontwikkelen.

Deutsche Bank

Het rapport van de WEF heeft de titel “Crypto, What Is It Good For: An Overview of Cryptocurrency Use Cases”. Hierin presenteren ze de details over een proof of concept voor de bewaring van cryptovaluta. CoinDesk beschrijft dat de wens er is om het productportfolio van de bank uit te breiden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel van het “platform voor bewaring van digitale activa” is opgesplitst in vier fasen.

De eerste fase betreft de custody voor “institutionele beleggers, zoals vermogensbeheerders, family offices, corporates en digitale fondsen.” De tweede gaat net iets verder. Hierbij moet het ook mogelijk zijn op cryptovaluta te kopen en verkopen via beurzen en brokers.

In de daaropvolgende fasen gaan de diensten van de Deutsche Bank nóg wat verder. Ze noemen onder andere de boekhouding omtrent belastingen, het staken van tokens op alternatieve blockchains en ook de inhouse handel en zelfs de uitgifte van tokens.

Ze lijken daarmee het spoor te volgen van BNY Mellon, de oudste bank van de VS. Ook zij gaan namelijk custody oplossingen aanbieden voor haar klanten.

Onderzoek en ontwikkeling

Deutsche Bank zelf heeft het plan niet aan de grote klok gehangen, maar de documentatie is toevallig ontdekt. Ze zijn de 21ste bank ter wereld en de zesde grootste bank van Europa. Met $1,5 biljoen (!) aan activa hebben ze een flink vermogen op zak. Tegelijkertijd is de bank ook verre van gezond, zoals Arno Wellens in zijn vierdelige serie stelt.

Volgens het document heeft “de bank haar proof of concept voltooid en streeft naar een minimum viable product (MVP) in 2021. Intussen doen ze steekproefsgewijs onderzoek naar de interesse bij haar klanten klanten.”

Hoewel Bitcoin bedacht is om niet meer afhankelijk te zijn van banken voor betalingen, duiken wereldwijd tig van banken op de industrie. Van Singapore, Spanje en de Verenigde Staten tot dus ook Duitsland.

Zijn de commerciële banken aan het voorsorteren op een toekomst met Central Bank Digital Currencies, waarbij hun rol kleiner tot overbodig wordt? Wie weet is het omarmen van Bitcoin als persmissieloze en decentrale valuta wel een handvat en uitkomst.

Wil je meepraten over dit nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
custodyDeutsche Bank