Dit is alles wat je moet weten over Bitcoin, Tesla en Elon Musk

De wereld van bitcoin (BTC) wordt weer eens flink wakker geschud. Het is de beurt aan Elon Musk, bekend van Tesla, SpaceX en zijn crypto avontuurtjes op Twitter, om een knuppel in het hondenhok te gooien.

'Zijn' bedrijf, Tesla, maakt vandaag bekend voorlopig te stoppen met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. De gegeven reden is opmerkelijk, maar niet verrassend, een transactie zou teveel CO₂ uitstoten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De markt raakt in paniek en de prijs daalde met maar liefst met 20%. Maar wat maakt deze bekendmaking zo speciaal? En maakt het écht uit dat Tesla iets zegt over bitcoin? Je leest het in deze samenvatting van de relatie van Tesla, Musk en bitcoin.

Bitcoin draait door

Nieuws kan altijd zorgen voor onrust op financiële markten. Een voorbeeld daarvan was bijvoorbeeld de koers van Tesla aandelen toen Musk een jointje rookte bij de Joe Rogan Experience. Terwijl de prijs (en dus handelaren) heftig reageren op het nieuws van de dag, draait bitcoin gewoon door.

Sterker nog: er is meer computerkracht gemoeid met het minen van bitcoin dan ooit.

De mining industrie gaat tegenwoordig om miljarden in dollars. Grote spelers stoppen niet vandaag ineens met hun activiteiten omdat Tesla (of iemand anders) een beslissing neemt.

Bitcoin is voor iedereen, maar geen (wettelijke) verplichting. Miners kiezen er de afgelopen periode voor om op verschillende manieren te investeren. Musk kapt een betaaloptie af.

Miners moeten 'bewijs van werk' leveren om succesvol mee te doen in het principe van Proof of Work. En om het werk gedaan te krijgen is er energie nodig.

Als je de waarde van bitcoin als decentraal grootboek, als manier om ook de (transactie)geschiedenis te verifiëren, niet waardevol acht dan kun je tot de conclusie komen dat bitcoin 'energieverspilling' is. Toch is de stelling dat een bitcoin transactie een bepaalde hoeveelheid energie/elektriciteit kost iets tekort door de bocht.

Je kunt niet een dataset pakken van het geschatte energieverbruik en daaruit de kosten per transactie berekenen.

Vanuit welk perspectief je het ook bekijkt: miners investeren geld, hardware (en dus gekochte energie) om een omzet in bitcoin te draaien.

De motivatie is helder: zij willen bitcoin verdienen. Tijdens dit werk doen zij echter veel meer dan alleen transacties verwerken. De geschiedenis wordt ook gecheckt, er wordt gekeken of de boekhouding klopt.

Bitcoin prijs

Er zijn tal van andere gespreksonderwerpen rondom bitcoin, maar de prijs is ongetwijfeld de meest besprokene statistiek van de munt. Ja, de koers maakt een flinke duikeling.

Maar wanneer je iets uitzoomt krijg je toch een ander beeld. Dit is niet de eerste, laatste of heftigste dip.

De koers is niet in elkaar gestort, wel maakt de koers een diepe daling door als je korte tijdspanne pakt. De prijs stond een jaar geleden nog onder de grens van $10.000.

Dit is alles wat je moet weten over Bitcoin, Tesla en Elon Musk

Ook hier geldt: bitcoin blijft gewoon doorgaan. Er worden nog steeds transacties verwerkt zowel op het netwerk als bij de verschillende handelshuizen. Bitcoin draait door. De redenen om geld en tijd in bitcoin te investeren zijn onveranderd gebleven.

Discussie over energiegebruik

Tesla werkt aan een 'groen' imago. Het bedrijf staat symbool voor een nieuwe wereld waar we (zogenaamd?) schoner te werk gaan. Het label van 'energieverspilling' is een hardnekkige voor bitcoin. Bij een bedrijf als dit zijn er tal van verschillende redenen te bedenken voor de ommezwaai.

Tesla is pas sinds enkele maanden actief in de weer met bitcoin. Het bedrijf was ongetwijfeld al eerder op de hoogte van de manier waarop Proof of Work en bitcoin als geheel werkt.

Tegelijkertijd is bitcoin, ondanks de hoeveelheid hardware dat 24/7 aan het werk is om een nieuw block te vinden, een relatief kleine speler op de energiemarkt. Je zult een bitcoin miner niet vinden in druk bevolkte gebieden, daar is elektriciteit namelijk te duur.

De vraag is: wat is duurzaam? En is dat wenselijk? Daar moet iedereen zelf een antwoord op bedenken.

Op dit moment kiest Tesla, als een beursgenoteerd bedrijf met tal van belanghebbende partijen, voor een 'makkelijke' oplossing. Ze sluiten (voorlopig) de toegangswegen voor bitcoin als betaalmiddel af.

Bitcoin en de wereld gingen ook gewoon hun gang voordat deze optie überhaupt beschikbaar was. Bitcoin gaat niet ten onder door dit nieuws en het bedrijf Tesla ook niet.

Tesla zal allicht wat klanten verliezen in de wereld van bitcoin. Maar je kunt je afvragen of jouw aankopen/investeringen af moet laten hangen van een excentrieke multimiljardair. Koop je die bitcoin of Tesla voor jezelf of voor de heer Musk?

En last but not least: voorlopig lijkt Tesla nog steeds een aardige reserve aan bitcoin in kas te hebben. Het gaat om 43.200 BTC volgens de laatste cijfers. Op 26 april verkocht het bedrijf wel voor $272 miljoen een deel van hun digitale goud.

Als het bedrijf meer van hun bitcoin verkoopt, dan moet dat worden gemeld. Hoe het zit met een eventuele privé verzameling van Musk is niet duidelijk.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...