Dit model van PlanB zat in november verkeerd, bitcoin haalt bij lange na niet de $98.000
Het 'worst case scenario' voor bitcoin bleek erger dan verwacht in de maand november. De 'bodem' van $98.000 voor november bleek niet uit te komen.
Sterker, de prijs sloot de maand af bij ~$57.000, ruim $40.000 lager dan de anonieme, Nederlandse analist Plan B had verwacht.
Hij is bekend geworden met de stock-to-flow model en het stock-to-flow-asset-model, beide modellen om de schaarste van bitcoin te kwantificeren.
Het is zijn enigszins statische modellen en om beter op de markt in te kunnen spelen op de middellange termijn heeft hij - door middel van algoritmen, on-chainanalyses en technische analyses - een zogenaamd 'floormodel' bedacht.
In de maanden augustus, september en oktober bleek dit model een precieze voorspeller van de prijs, maar in het volatiele november ging het mis. Dat erkent PlanB vandaag ook op Twitter.
Daarin zegt hij wel weer iets interessants: hij heeft het bodemmodel nog één maand om de bodem van
Het vloermodel van PlanB mist zijn doel in een historische primeur, aangezien de nieuwe berendruk toeneemt voor Bitcoin-prijsactie.
Bitcoin (BTC) is er niet in geslaagd de slotkoers van november te halen die door een van zijn bekendste modellen wordt geëist, maar de maker geeft niet op.
In een Twitter-bericht op 1 december zegt PlanB dat hij zijn vloermodel nog een maand geeft om zichzelf te bewijzen. Dat betekent dat de prijs in december nog minstens naar $135.000 moet reiken.
Een stijging van 132% in één maand, een dergelijke sprong is sinds 2013 niet meer voorgekomen.
Slechts vier jaar wist bitcoin procentueel gezien meer dan 100% in één maand te stijgen: tweemaal in 2011 en tweemaal in 2013.
Logisch ook, want toen lag de totale marktwaarde ook vele malen lager.
Saillant is dat PlanB aan het begin van de maand nog behoorlijk optimistisch was.
'Gemiddelde van $288.000 tot de volgende halving'
PlanB blijft ook vasthouden aan de prijsvoorspellingen die voortkomen uit deze stock-to-flowmodellen.
Het eerste model gaat uit van een gemiddelde prijs van $100.000 tot de volgende halving in 2024. Dat is een redelijk veilige voorspelling te noemen.
Maar de opvolger, waarbij de schaarste van bitcoin wordt vergeleken met de schaarste van andere assets zoals goud en vastgoud, komt met een gemiddelde prijs van $288.000 nog veel hoger uit.
Hij denkt ook, net zoals bijvoorbeeld een Willy Woo en Jan Wuestenfeld, dat de huidige bullmarkt langgerekter wordt dan de bullmarkten van 2013 en 2017.
Angst in de markt
Maar ook PlanB weet dat de bitcoinmarkt van 2021 een geheel andere is dan die van 2017 met veel meer spelers die over meer vermogen beschikken.
Ook is de afgeleide futuresmarkt veel meer volwassen geworden, tegelijkertijd vinden er nog bizarre liquidatieschokken plaats door overspeculatie op beurzen zoals Binance en Bybit.
Dit terwijl op een beurs als Bitfinex er volop nog short posities worden geopend op de koers. Dat tumult slaat over naar de spotmarkt, omdat bij liquidaties van de bitcoin perputuals de onderliggende bitcoin op de markt vrijkomen met een aanbodschok en - bij tegenvallende vraag - een plots dalende spotprijs tot gevolg.
Dat leidt ertoe dat in de laatste weken van november het marktsentiment behoorlijk is gekelderd, ondanks soms positief fundamenteel nieuws zoals El Salvador dat een staatsobligatie uitgeeft op basis van bitcoin.
De Crypto Fear & Greed Index, een resultaat van een groot aantal marktvariabelen, staat op '34', terwijl deze sentimentsmeter vorige maand nog op '74' stond. Maar de euforie van Uptober lijkt in de grijze maand november ineens ver weg.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!