Dit zijn 3 interessante trends voor de koers van Bitcoin
De koers van bitcoin (BTC) stijgt de laatste dagen weer flink. Maar er is meer dan alleen de dagprijs. In deze on-chain update bekijken we 3 interessante trends uit de wereld van BTC.
1. Transactiekosten nemen af
Bitcoin transacties zijn relatief goedkoop nu. Dat is goed nieuws voor gebruikers van het netwerk, maar er kleeft ook een nadeel aan. Miners moeten het op termijn hebben van transactiekosten. En die liggen logischerwijs lager als het rustig is op het netwerk.
De kans is groot dat een transactie die je nu verstuurt snel wordt verwerkt. Transacties komen in een soort wachtrij, ook wel de mempool genoemd. Stuur je een marktconform aantal sats mee als verzendkosten? Dan is de kans groot dat je transactie snel in een block wordt gestopt.
Die transactiekosten zijn de beloning voor een miner bij het vinden van een block. Naast de block subsidie (van 6,25 BTC) heeft een miner ook het recht om transacties te kiezen om in het block te verwerken.
De subsidie neemt elke 4 jaar af. Na 210.000 blocks gaat dit aantal door de helft. Dat zit ingebakken in het protocol en zorgt ervoor dat het aantal nieuwe bitcoin dat vrijkomt gestaag afneemt.
Op termijn moet de 'fee market' het aantrekkelijk genoeg maken voor miners om hun hardware in te zetten voor het minen van bitcoin. Uiteraard is dat ook afhankelijk van andere factoren dan alleen de betaalde transactiekosten.
Onder andere de dagprijs van BTC speelt een rol, maar ook de concurrentie op het netwerk en bijvoorbeeld energiekosten zijn belangrijke factoren voor de winstgevendheid van een miner.
Also read
Zo ziet het monetaire beleid van Bitcoin eruit
Wat is de bitcoin mempool? De wachtrij voor transacties uitgelegd
Bitcoin Halving 2020: Wat zijn de gevolgen voor de prijs en het netwerk?
2. Bitcoin spaarders
De Nederlandse anonieme analist, Dilution Proof, pakt er een interessante grafiek bij. Hij kijkt naar het aantal adressen dat bitcoin spaart.
De 'accumulatie adressen' moeten meer dan eens BTC hebben ontvangen (2 of meer inputs) en hebben nooit wat verstuurd (0 outputs). Om in deze data voor te komen moet het adres ook niet gelinkt kunnen worden aan mining én actief zijn geweest in de afgelopen 7 jaar.
Het is geen ideale statistiek want sommige adressen van 7+ jaar zijn niet verloren gegaan, sommige mensen sparen gewoon heel lang en houden stug vol. Wel is het interessant om te zien dat de gemiddelde balans van deze adressen geleidelijk afneemt.
Het hoogtepunt was in de beginjaren van bitcoin, in mei van 2010 met 14.456 BTC per adres. Inmiddels is het gemiddelde in deze categorie zo'n 5 bitcoin.
3. Stock-to-flow
Plan B is ook een anonieme analist die vooral bekend staat om zijn stock-to-flow model. Door de recente dalingen van bitcoin kwam zijn model in gevaar. De koers lijkt inmiddels op de goede weg terug en valt daarmee nog altijd binnen het model.
Het stock-to-flow model probeert aan de hand van de schaarste van bitcoin een indicatie te geven voor de toekomstige waarde van de asset.