Dit zijn de 9 beste Nederlandse bitcoin boeken

Educatie over Bitcoin is vaak ondergewaardeerd. Podcasts, boeken, cursussen: er zijn allerlei manieren om je te verdiepen in de cryptospace. In dit artikel zetten we de beste Nederlandse Bitcoin boeken op een rijtje.

 1. De Bitcoin Standaard
 2. De Fiat Standaard
 3. Het Kleine Bitcoinboekje
 4. Ons Geld is Stuk
 5. Dank God voor Bitcoin
 6. 21Lessen
 7. Gelaagd Geld
 8. De Prijs van Morgen
 9. Bitcoin: Alles gedeeld door 21 miljoen

Je kunt bijna op elk van de bovenstaande boeken 20% korting krijgen door met bitcoin te betalen én de couponcode st4rnold te gebruiken bij de uitgever.

Laten we de boeken eens stuk voor stuk kort langs gaan!

1. De Bitcoin Standaard

Het meest beroemde boek is ongetwijfeld De Bitcoin Standaard, geschreven door Saifedean Ammous. Het gaat in op de monetaire geschiedenis en de historie van geld.

Het legt daarbij veel paralellen met macro-economsiche thema's en monetaire veranderingen. Ook de impact van solide schaars geld op de samenleving wordt aangekaart: lange termijn denken, tijdsvoorkeur en meer van dat soort neveneffecten van geld komen aan bod.

In het verlengde daarvan, wordt steeds meer en meer duidelijk hoe belangrijk het is om een schaarse geldstandaard te hebben. En waar dat in het verleden de goudstandaard is, legt Ammous de link met Bitcoin als nieuwe standaard: De Bitcoin Standaard.

Dit boek is niet het eenvoudigste leesboek, maar toch een echte aanrader. Alleen de laatste twee hoofdstukken gaan echt over Bitcoin. Alles daarvoor is een lange aanloop naar het nut en de noodzaak van Bitcoin voor onze toekomst (en waar en hoe het mis ging in het verleden).

Het is in het Nederlands beschikbaar op konsensus.network. Je krijgt 10% korting als je met Bitcoin betaald. Wil je nóg eens 10% korting daarbovenop krijgen? Gebruik dan de couponcode 'st4rnold'.

Lees in onderstaand artikel meer over de inhoud van het boek:

2. De Fiat Standaard

Als aanvulling op bovenstaand boek is er nog een boek van Saifedean Ammous in het Nederlands beschikbaar: De Fiat Standaard.

Het boek is op eenzelfde manier opgebouwd als De Bitcoin Standaard. Maar waar Ammous in eerstgenoemd boek naar bitcoin kijkt door de bril van goud (en de gehele monetaire geschiedenis) en de verkoopbaarheid van geld door tijd, is dat in De Fiat Standaard net iets anders.

De auteur kijkt naar het door de overheid uitgegeven fiatgeld en omschrijft hoe het opkwam vanwege de eigenschappen qua verkoopbaarheid over afstand.

Of anders gezegd: het gemak waarmee je het (vergeleken met goud) naar de andere kant van de wereld kunt sturen zonder veel kwijt te zijn aan transport, beveiliging- en verificatiekosten.

Echter: dit fiatgeld heeft zo ook z'n nadelen. Ammous beschrijft hoe ongedekt overheidsgeld z’n impact heeft de voedselmarkt, de wetenschap, brandstoffen, de energiemarkt en ook overheden.

Benieuwd? Je kunt het boek aanschaffen op konsensus.network. Met het gebruik van de kortingscode st4rnold krijg je 10% korting. Als je met bitcoin betaalt komt daar nog eens 10% bovenop.

3. Het Kleine Bitcoinboekje

Voorgenoemde twee boeken zijn een regelrechte duik in het diepe. Een echte introductie aan Bitcoin is het niet en je kunt als lezer met veel vragen blijven zitten. Misschien is Het Kleine Bitcoinboekje dan iets voor je. Het schetst op een begrijpelijke manier enkele scenario's waarin (en waarom) Bitcoin werkt, in de hele wereld.

Ook gaat het in op veel gestelde vragen, over bijvoorbeeld de schaalbaarheid, het elektriciteitsverbruik en andere FAQ's.

In totaal is het boekje 107 pagina’s, en daarmee doet het zijn naam eer aan: het is een klein Bitcoinboekje, en dus géén zware pil. Perfect voor de beginner!

Dit zijn de 9 beste Nederlandse bitcoin boeken

Ook dit boek is beschikbaar bij de uitgever, met tevens de mogelijkheid om tweemaal 10% korting te krijgen (code st4rnold én bij een Bitcoin/Lightning betaling).

4. Ons Geld is Stuk

Nu een boek dat géén vertaling is van Engels werk, maar geschreven door de twee Nederlandse Bitcoinbroers Bert en Peter Slagter. In 'Ons Geld is Stuk' beschrijven ze hoe bitcoin het antoord kan zijn op ons financiële systeem.

"Ons geld is stuk. Voor een groeiende groep Nederlanders wordt het steeds lastiger om vermogen op te bouwen. Ze beginnen hun loopbaan met een flinke studieschuld. Huizen zijn onbetaalbaar. Op spaargeld krijg je geen rente meer. Ze worden ‘slapend arm’."

5. Dank God voor Bitcoin

Vervolgens: Dank God voor Bitcoin. Dit boek gaat in op de ethische kanten van geld.

Net als De Bitcoin Standaard gaat dit boek in het begin in op ons huidige fiatsysteem. Alleen in plaats van dat de schrijvers het belang van schaarste benadrukken, kijken de auteurs van dit boek vooral door een Bijbelse bril. Fiatgeld zorgt namelijk voor een nare bijsmaak op enorm veel vlakken.

Aan de hand van Bijbelteksten en gelijkenissen wordt al snel duidelijk dat dollars en euro's ethisch gezien helemaal geen fijne valuta zijn. Gierigheid, diefstal, inflatie, ophoping van macht, profiteerbaantjes en korte termijn denken zijn maar een paar voorbeelden.

Bestel dit boek ook op konsensus.network en krijg ook hier in totaal 20% korting (code st4rnold + bitcoin/lightning betaling).

6. 21Lessen

Wat is Bitcoin? Deze eenvoudige vraag is moeilijk te beantwoorden. Bitcoin is een computernetwerk, een nieuwe vorm van geld, een censuurbestendig betalingsnetwerk, een financiële revolutie, een vreedzame vorm van protest en nog zo veel meer.

Het boekje 21Lessen probeert niet om uit te leggen wat Bitcoin is. Het probeert een andere, meer persoonlijke vraag te beantwoorden: Wat heb ik van Bitcoin geleerd?

Je kunt 21Lessen bij de uitgever bestellen met de bekende kortingscodes.

7. Gelaagd Geld

In deze fascinerende uiteenzetting van de ontstaansgeschiedenis van monetaire systemen over de hele wereld, neemt Nik Bhatia je mee op een reis naar de oorsprong en evolutie van valuta’s, bekeken door de lens van “gelaagd geld”.

Met goud als ultieme study case voor deze nieuwe terminologie, slaagt hij erin om dit millennia oude geld en zijn gelaagdheid terug te traceren naar pure grondstof, gouden munten en uiteindelijk door de bank uitgegeven goudcertificaten.

8. De Prijs van Morgen

Inflatie, inflatie, inflatie. Als we over geld praten, gaat het bijna altijd over de geldontwaarding. Maar voor deflatie lijkt er een fobie te zijn. Jeff Booth duikt in zijn boek De Prijs van Morgen in dit fenomeen.

De Prijs van Morgen is een vertaling van het Engelse origineel The Price of Tomorrow. Auteur Booth suggereert dat er een enorme deflatoire kracht zal komen, veroorzaakt door technologie. Dit zal enorme gevolgen hebben op hoe de wereld (niet meer) werkt of functioneert.

Na hoofstukken over 'geld printen' en 'creatieve vernietiging' maakt Booth duidelijk hoe de Technologische Groeispurt, met zelfrijdende auto's, virtual/mixed reality en 3D printen, de wereld op een exponentiële manier goedkoper zou moeten worden.

Kunnen centrale banken dat wel aan? Is er een sonische knal op komst waarbij dit onhoudbaar is en alles instort?

Booth roept op tot actie: praat meer over deze dingen! Hij stelt hardop de vraag:

"Wat als de natuurlijke orde der dingen werd toegestaan?"

Wederom: het boek is verkrijgbaar bij Konsensus Netwerk met de welbekende couponcode: st4rnold.

9. Bitcoin: Alles gedeeld door 21 miljoen

"Stel je voor, alles wat er is en alles wat er ooit zal zijn, gedeeld door 21 miljoen."

Dit boek begint met een stelling die ons aanzet tot nadenken en ons de uitdaging van bitcoin laat zien. Schrijver Knut Svanholm onderzoekt vervolgens op een briljante en eenvoudige manier hoe we denken, wat onze relatie met tijd, geld en waarde is en hoe deze met elkaar verweven zijn in ieder van ons.

In dit boek deelt de auteur zijn visie op politiek, economie en financiën in een filosofische benadering. Hij laat op overtuigende wijze zien wat we op deze gebieden kunnen verwachten in een wereld die wordt gedomineerd door bitcoin.

Allerlei thema's komen voorbij in deze reis: de economie, speltheorie, wiskunde, alchemie, filosofie, geweld en nog veel meer. Het sluit af met de grootste paradigmaverschuiving in de samenleving: bitcoin. Een nieuw begin, een nulpunt.

Je kunt het boek bestellen in de webshop van bitcoin-only uitgever Konsensus Network. Voor 19,98 euro heb je het al in huis! Of zelfs voor nog minder, want ook bij dit boek hoort een leuke actie!

 1. Als je met bitcoin afrekent krijg je 10% korting
 2. Gebruik de couponcode st4rnold bij het afrekenen en krijg 10% extra korting.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland