Goedemorgen Bitcoin: 142 arrestaties na volgen BTC transacties

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin wordt in België níet gezien als effect

De Belgische financiële regelgever bevestigt haar standpunt over bitcoin. Samen met alle altcoins worden de cryptocurrency’s die uitsluitend door computercode worden uitgegeven niet als effecten gezien.

De uitleg komt van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Eerder deze maand bracht het een rapport uit als vervolg op een concept van juli 2022. Daarin werd destijds om commentaar gevraagd.

De verduidelijking dat bitcoin géén effect is, komt na een toenemend aantal vragen over de bestaande financiële wet- en regelgeving van België in combinatie met digitale activa.

“Als er geen emittent is, zoals in gevallen waarin instrumenten worden gecreëerd door een computercode en dit niet gebeurt in uitvoering van een overeenkomst tussen emittent en belegger (bijvoorbeeld bitcoin of ether), dan zullen in principe de Prospectusverordening, de Prospectus Wet en de MiFID-gedragsregels niet van toepassing zijn.”

Coinbase heeft ongeveer 2.000.000 bitcoin

Cryptobeurs Coinbase maakt bekend hoeveel bitcoin het in kas heeft. Ze delen deze informatie nadat rivaal FTX instortte doordat ze met klantenfondsen aan de haal gingen.

In een aantal tweets deelt Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, dat de grootste Amerikaanse beurs ongeveer 2 miljoen BTC bewaart. Dat komt met de huidige dagprijs neer op zo’n $33 miljard.

Armstrong citeert het aandeelhoudersrapport van Coinbase van het derde kwartaal. Hier staat het cryptoreserves van het bedrijf weergegeven.

Op 30 september was dat $40 miljard aan bitcoin, $24 miljard aan ether en $31 miljard aan andere digitale activa. Met de dagkoers van destijds, kon je terugrekenen om tot de bitcoinbalans te komen.

“Als je FUD ziet, onthoud dan dat onze financiële gegevens openbaar zijn (we zijn een beursgenoteerd bedrijf). We hebben ongeveer 2 miljoen BTC, wat ~$ 39,9 miljard waard was op 30-09.”

Oplichtingsdienst iSpoof: 142 arrestaties na volgen bitcoin transacties

De Britse politie noemt het misschien wel de ‘grootste fraudezaak’ ooit: spoofingdienst iSpoof. Er zijn 142 mensen opgepakt, waaronder ook twee mannen uit Almere.

Spoofing werkt als volgt: een oplichter doet zich voor als een medewerker van een bank, telecomprovider of energiebedrijf. Na een overtuigend verhaal aan de telefoon worden goedgelovige slachtoffers overgehaald om geld over te maken naar banknummer of om privégegevens achter te laten.

Door middel van de iSpoof software is het gemakkelijker om te frauderen: het telefoonnummer waarmee je belt is afgeschermd en je kunt ook namens iemand anders bellen.

De uitbater van iSpoof blijkt in Londen te wonen, hij is 6 november opgepakt door de politie aldaar. Opmerkelijk Nederlands randje: de dienst draaide op servers in Almere. Twee mannen van 19 en 22 jaar uit die stad zijn gearresteerd door de Nederlandse politie.