Goedemorgen Bitcoin: $600 miljoen aan futures geliquideerd

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt!

Meer dan $600 miljoen aan bitcoin futures geliquideerd

De bitcoin koers maakte de afgelopen dag een flinke stijging door. De prijs van BTC staat op het moment van schrijven $20.600. Dat is 8% hoger dan gisteren. Het kwam sommige handelaren duur te staan: er werd voor $693 miljoen aan futures geliquideerd.

De stijging zorgt echter niet alleen voor juichende mensen. Op de derivatenmarkt vallen ook slachtoffers bij grote prijsbewegingen. Met futures kun je speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin.

De derivatenmarkt is bij veel beurzen groter dan de spotmarkt. Dat zorgt er ook voor dat we opmerkelijke cijfers zien.

Eerste Amerikaanse bitcoin ETF maakt een desastreus 2022 door

Als we de verslaggeving van de Financial Times mogen geloven, dan maakt de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETF een desastreus 2022 door.

In het eerste jaar heeft het fonds zijn investeerders in totaal 1,2 miljard dollar gekost. Met dat bedrag heeft de Proshares Bitcoin futures exchange-traded fund zelfs een negatief record neergezet.

De bitcoin futures ETF van Proshares werd op 19 oktober 2021 met veel bombarie in de markt gezet. Destijds leek dit het ultieme opstapje naar een spot bitcoin ETF en zat bitcoin zelf nog volop in een bullmarkt, die uiteindelijk zijn climax zou vinden in november.

We zijn nu iets meer dan een jaar verder en vanaf dat moment gemeten is BITO ruim 70 procent van zijn waarde kwijt, waarmee het ook relatief gezien tot de slechtst presterende ETFs ooit behoort. Andere bitcoin en blockchain-gerelateerde ETFs verloren relatief gezien meer waarde, maar waren een stuk kleiner, waardoor het absolute verlies bij BITO groter is.

40 miljoen gebruikers van Cash App kunnen bitcoin ontvangen via lightning

Gebruikers van de Cash App kunnen nu ook bitcoin ontvangen via het lightning netwerk. De secundaire laag was al enkele maanden ingebouwd voor opnames, maar nu kunnen mensen ook geld naar de app toesturen.

Michael Rihani, productleider voor Cash App, deelt het nieuws op Twitter. Hij legt uit dat alle gebruikers uit de Verenigde Staten (behoudens de staat New York) de nieuwe functie kunnen gebruiken.

Het is vrij simpel: men gaat naar het 'Money' tabblad en kiest bitcoin. Vervolgens krijg je een QR code te zien die je met een lightning wallet kunt scannen (of delen met buitenstaanders). De QR-code omvat zowel informatie voor een on-chain als een lightning-storting.