Goedemorgen Bitcoin: Al 11.000 NFT’s aangemaakt op bitcoin

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Al 11.000 NFT’s aangemaakt op bitcoin

Nog altijd hebben jpegs impact op bitcoin. De groei blijft de laatste dagen doorzetten: er worden exponentieel meer nieuwe NFT’s gemaakt, blocken worden groter en de jpegs maken een steeds groter deel uit van de blockruimte.

Eerst was het feit dat Ordinals (met Segwit en Taproot) technisch mogelijk waren het gesprek van de dag. Daarna kwam de discussie op gang over de hogere transactiekosten die ze veroorzaken. Vervolgens was de hamvraag of plaatjes gecensureerd moeten worden bij explorers (omdat sommige Ordinals nogal ordinair waren).

Maar de hype is daarmee niet (nog) voorbij. Volgens Dune zijn er inmiddels al meer dan 11.000 bitcoin-inscriptions gemaakt. Onderstaande grafiek laat de dagelijkse uptrend zien (roze balken) en het totale aantal inscriptions (blauwe lijn).

Goedemorgen Bitcoin: Al 11.000 NFT's aangemaakt op bitcoin

Onrust in Amerika: onderzoek van SEC naar Kraken, Coinbase reageert op geruchten

Kraken wordt onderzocht door Amerikaanse toezichthouders. Volgens Bloomberg is het bedrijf verwikkeld in een onderzoek over het verkopen van niet-geregistreerde effecten.

Naar verluidt is de Securities and Exchange Commission (SEC) dichtbij een schikkingsregeling. Het is nog niet duidelijk of Kraken ook daadwerkelijk schuldig is. Het gaat hier om de verkoop van tokens of crypto die je kunt kwalificeren als een effect.

Veel beurzen in de industrie bieden een hele hoop tokens aan die mogelijk vallen onder (lokale) effectenwetten. Tegelijkertijd lijken dit soort zaken vooral te eindigen in schikkingen. Het heeft niet veel te maken met bitcoin, wel met de industrie als geheel.

Er gaan ook hardnekkige geruchten over mogelijke stappen tegen het staking model. Dit is nogal een breed begrip geworden, maar het kan ook flink mis gaan. Staking vind je niet op het netwerk van bitcoin zelf. Wel bieden tal van andere tokens dit aan op hun netwerk. En dienstverleners maken daar gebruik van.

Duitse inflatie zakt naar diepste punt in 5 maanden

De Duitse consumentenprijsindex is in januari naar het diepste punt in vijf maanden tijd afgedaald. Die daling is mede het gevolg van de beslissing van de Duitse overheid om een deel van de energiekosten van huishoudens op zich te nemen.

Op het moment van schrijven klokt de Duitse consumentenprijsindex binnen op 9,2 procent, terwijl de index in december nog op 9,6 procent lag.

Het bepalen van de consumentenprijsindex is een lastige klus, met name omdat huishoudens allerlei verschillende soorten energiecontracten hebben. Ook was er een update van het goederenmandje die het Duitse Destatis gebruikt voor zijn berekeningen. Vanwege die verandering publiceerde het geen uiteenzetting van de afzonderlijke componenten.