Goedemorgen Bitcoin: ‘Amerikaanse centrale bank sloopt van alles’

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Systeembank Credit Suisse staat op omvallen

De traditionele financiële wereld piept en kraakt. Deze week moest de Bank of England in complete paniek de geldprinters opnieuw aanzetten om pensioenfondsen te redden en nu lijkt het grote Credit Suisse om te vallen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CEO Ulrich Koerner zegt zelfs dat de systeembank op dit moment een "kritiek moment" beleeft. In een memo aan het personeel roept Koerner het personeel op de dagelijkse koersbewegingen van het aandeel Credit Suisse niet te verwarren met de sterke kapitaalbasis en liquiditeitspositie van de bank.

Op het moment van schrijven bungelen de aandelen rond het laagste punt ooit. De positie van Credit Suisse dwingt de bank ertoe om een grote herstructurering door te voeren. Het is nog maar de vraag of dat de bank er uiteindelijk bovenop kan helpen.

Jim Bianco: 'Bitcoin koppelt zich los van traditionele financiële markten'

De bitcoin koers bevindt zich al maanden in de klauwen van de beren. Vrijwel synchroon met de traditionele financiële markten is bitcoin de laatste maanden aan een duikvlucht bezig. Nu lijkt die correlatie tussen de bitcoin koers en traditionele financiële assets echter langzaam te verdwijnen.

De afgelopen maanden was er nog sprake van een sterke correlatie tussen de bitcoin koers en de Amerikaanse S&P 500. Een stijging van de S&P 500 ging gepaard met een vergelijkbare klim van bitcoin en andersom.

Jim Bianco van Bianco Research constateert nu echter een interessante ontwikkeling in de grafiek. Zijn visie is dat de traditionele financiële markten momenteel dusdanig onder spanning staan, dat de relatie met bitcoin begint te breken.

'De Federal Reserve is dingen aan het slopen'

De Amerikaanse Federal Reserve, onbetwistbaar de belangrijkste centrale bank ter wereld, is bezig aan een ware oorlog tegen de inflatie. Nog nooit in de geschiedenis is de rente in relatieve zin zo snel opgeklommen als dit jaar. De extreme renteverhogingen van de Federal Reserve zijn goed voor de Amerikaanse dollar, maar de rest van de markt gaat er vooral gebukt onder.

Het bevechten van de inflatie is een nobel doel van de Federal Reserve, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de economie niet zonder de lage rentes kan. In principe is dat geen verrassing. Als je de rente lange tijd rond het nulpunt houdt, dan bouw je in feite een economie op basis van die rente.

Het is als een verslaafde die je plotseling zijn drugs afpakt, dat gaat niet zonder afkickverschijnselen. Die verschijnselen zien we terug in ongewone significante dalingen in allerlei verschillende assets. De pond, de euro, de Zweedse kroon, obligaties, olie, zilver en allerlei andere assets doen dingen die ze normaal niet doen.

"Dit zijn geen gezonde koersbewegingen. De Federal Reserve is dingen aan het slopen", aldus Benjamin Dunn van Alpha Theory Advisors. "Er is werkelijk geen perioden in de geschiedenis waarmee je de huidige situatie kunt vergelijken", zo gaat hij verder.