Goedemorgen Bitcoin: Binance ziet af van FTX-overname

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin duikelt onder $16.000, laagste punt sinds november 2020

Bitcoin is onder de $16.000 geduikeld. De gehele cryptomarkt krijgt een enorme dreun nu FTX dreigt failliet te gaan. Ruim 200 miljard dollar is uit de cryptomarkt gevloeid de afgelopen 48 uur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De redder in nood, Binance, heeft afgehaakt om FTX te kopen. De marktleider vindt de overname te risicovol, zo laat de beurs in een statement weten vandaag.

De grote vraag is wat er met de klantentegoeden gebeurt. De Mt. Gox case, gevallen beurs in het voorjaar van 2014, toont aan dat het jaren kan duren voordat klanten hun geld weer terugkrijgen.

Binance trekt zich terug uit overnamedeal van FTX

Binance neemt FTX niet over. De beurs trekt zich terug nadat er spraken was van een overname van FTX.com.

FTX kwam eerder deze week in de problemen, onder andere nadat Binance besloot hun token te verkopen.

Binance is na een gesprek met de directeur van FTX, Sam Bankman-Fried, tot een afspraak gekomen. Zij willen eventueel de beurs overnemen. Wel moet er dan eerst even naar de boekhouding gekeken worden. Volgens CoinDesk lijkt het er echter op dat Binance niet tevreden is met wat het tot nu toe in de boeken terugvindt.

Binance gaat voor 100% transparantie met proof-of-reserves

CEO Changpeng Zhao is van mening dat alle cryptobeurzen "merkle-tree proof-of-reserves" moeten toepassen. Of anders gezegd: op een cryptografische manier aantonen dat ze reserves in kas hebben.

Volgens draait het traditioneel financieel systeem op fractioneel reservebankieren, waarbij er meer geld wordt uitgeleend (en uitgegeven) dan dat er binnen is gekomen. CZ vindt dat cryptobeurzen dit niet moeten doen, en daarom gaat Binance binnenkort beginnen met het bekend maken van haar reserves.

"Volledige transparantie", zo noemt hij dat. Het zou betekenen dat beurzen kunnen aantonen dat ze álle deposito's van klanten ook daadwerkelijk in beheer hebben.