Goedemorgen Bitcoin: ‘BTC is gedeelde fantasie van mensen online’

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Mysterieuze bitcoin miner pronkt met handtekening uit januari 2009

Satoshi Nakamoto lanceerde bitcoin in januari 2009 en de rest is natuurlijk geschiedenis. In relatief korte tijd heeft bitcoin zich opgewerkt tot een financiële asset van wereldformaat. Op dat moment waren er maar weinig mensen die überhaupt van het bestaan van bitcoin afwisten. Nu kon een miner uit januari 2009 het niet laten om van zich te laten horen met een handtekening.

Op het beroemde bitcointalk.org forum is iemand recent een topic begonnen om vroege bitcoiners te identificeren. Tot zijn of haar grote verrassing kwam daar plotseling een miner uit januari 2009 voorbij met een handtekening die zeven dagen na de geboorte onder een blok terechtkwam.

De oudste Bitcoin-handtekening die in omloop is, gedeeld door OneSignature. Bron: bitcointalk.org
De oudste Bitcoin-handtekening die in omloop is, gedeeld door OneSignature. Bron: bitcointalk.org

Het bijzondere aan dit verhaal is dat de gebruiker in kwestie een apart account aanmaakte om de handtekening op het forum te publiceren. De naam van het account luidt "OneSignature", waarmee de intentie van het aanmaken van het account duidelijk is.

Volkskrant: "De bitcoin is een gedeelde fantasie van mensen online"

Het blijft een vreemde gewaarwording om in de mainstream media te lezen hoe Sam Bankman-Fried als een slimme of aardige jongen wordt weggezet.

Ditmaal is het raak in de Volkskrant, waarin journalist Olaf Tempelman onder andere het volgende zegt: "Ex-cryptomiljardair en bitcoingenie Sam Bankman-Fried, kortstondig 30 miljard waard, besefte nog beter dan anderen dat geld in de moderne wereld berust op verbeelding."

Het is op zich al een hele opgave om chocola te maken van het verhaal van Tempelman, waar weinig lijn inzit. Uit het stuk blijkt vooral dat Tempelman weinig waarde ziet in bitcoin en gefrustreerd is over het feit dat bitcoin zich vanaf 2009 bewijst als de best presterende financiële asset ter wereld.

"Deze 'gewone aardige jongen' (verwijzing naar Sam Bankman-Fried) besefte misschien wel wat beter dan soortgenoten dat geld in de moderne wereld berust op verbeelding, dat de tijd van goudstaven in kelders nooit meer terugkomt", zo schrijft Tempelman.

Bybit moet reorganiseren door aanhoudende bearmarkt

Cryptobeurs Bybit moet mensen gaan ontslaan vanwege de aanhoudende malaise op de cryptomarkt. Dat maakt CEO en medeoprichter Ben Zhou van de beurs uit Singapore bekend op Twitter.

De problemen zijn verergerd door het FTX-drama: mensen hebben minder vertrouwen om in crypto's te beleggen en ermee te speculeren. Dat is slecht nieuws voor beurzen die als tussenpersoon afhankelijk zijn van handelscommissies.