Goedemorgen Bitcoin: Finst, een nieuwe speler op de Nederlandse cryptomarkt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Nieuwe speler op de Nederlandse cryptomarkt: Finst

Nederland is een nieuw cryptoplatform rijker. Met Finst willen ex-medewerkers van DEGIRO een stap zetten in de industrie. Het bedrijf geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als Crypto Service Provider.

Het doel lijkt helder: concurreren om de Nederlandse klanten. DEGIRO is een populaire online broker waar je op verschillende manieren kunt investeren in financiële producten zoals aandelen en aanverwanten. Het gaat om een dienst waarbij je bitcoin níet zelf op kunt nemen. Opnames en stortingen gebeuren dus ‘gewoon’ met de euro.

Met Finst wil men de particuliere markt aanspreken:

“Het idee achter het nieuwe cryptocurrency-platform is om de kloof tussen particulieren en professionele beleggers te overbruggen door maximale veiligheid en transparantie te bieden tegen lage tarieven (de laagste transactiekosten in Nederland). Om klanten maximale veiligheid te bieden werkt Finst samen met ’s werelds toonaangevende aanbieder van walletmanagement, Fireblocks. Daarnaast wordt al het geld van klanten aangehouden bij de Nederlandse bank bunq.”

FTX spendeerde de afgelopen 9 maanden $40 miljoen aan luxe en frivoliteiten

Het verhaal rondom FTX wordt gekker en gekker. Nu komt naar buiten dat de bestuurders en medewerkers van het beursplatform in de negen maanden in aanloop naar het faillissement 40 miljoen dollar aan dure vluchten, hotels en etentjes uitgaven. Vervolgens ging het beursplatform in november ten onder wegens liquiditeitsproblemen.

De manier waarop dit vermogen is verbrand de afgelopen maanden is waarschijnlijk tekenend voor de manier waarop FTX geleid is. Tussen januari en september van dit jaar is FTX Digital Markets door 40 miljoen dollar aan kapitaal gebrand. Daarvan ging onder meer 15 miljoen dollar op aan luxe hotels en accomodaties.

Van die 15 miljoen werd er 5,8 miljoen dollar uitgegeven aan het Albany Hotel, wat het luxe resort is waar Sam Bankman-Fried in zijn penthouse van 30 miljoen dollar leefde. Vervolgens ging er 3,6 miljoen dollar naar het Grand Hyatt, een viersterren-hotel waar de Britse koninklijke familie in maart nog verbleef.

Pantera haalt weer $46 miljoen op om in bitcoin te stoppen

Het Pantera Bitcoin Feeder Fund heeft $46 miljoen opgehaald. Daarmee gaan ze weer bitcoin uit de markt kopen.

Het gaat om een investeringsoptie die vanuit de Kaaimaneilanden beleggers blootstelling aan bitcoin geeft.

Een feederfonds is een soort beleggingsfonds waar beleggers hun geld in stoppen, dat vervolgens wordt doorgesluisd naar een masterfonds.

Ze hebben nu $68,49 miljoen in het feeder-investeringsfonds zitten. Dat is een stijging van $18 miljoen ten opzichte van een jaar geleden. Het geld komt uiteindelijk terecht in het Pantera Bitcoin Fund.