Goedemorgen Bitcoin: Inflatie in Nederland naar 16,8%

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin whitepaper is vandaag 14 jaar oud

Echte bitcoinkenners werden gisteren wakker met een glimlach. Waarom? Precies veertien jaar geleden werd het eerste beetje informatie over bitcoin met de wereld gedeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 31 oktober 2008 deelde de toen nog onbekende Satoshi Nakamoto een document met een groep cryptografen. Het betrof de inmiddels welbekende whitepaper.

Hij, zij of de groep mensen was uit op een nieuw soort geld. De titel van de whitepaper: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

In slechts acht kantjes deelde Nakamoto zijn idee in een niet al te moeilijk verhaal. Een aanrader om vandaag (nog eens) te lezen, dus! Je vindt de whitepaper op bitcoin.org, maar ook ín de blockchain en zelfs op overheidswebsites.

Inflatie in Nederland volgens Europese rekenmethode op 16,8%

De geldontwaarding in Nederland zet zich nog even voort. Iedere consument voelt dat in zijn portemonnee, maar ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt dit nu. Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was de inflatie in oktober maar liefst 16,8 procent.

Tijdens het vorige meetpunt in september, was dat nog 17,1 procent. Daarmee daalt de geldontwaarding een klein beetje ten opzichte van vorige maand, maar vergis je niet.

De halfwaardetijd van spaargeld is nu 4,4 jaar. Spaargeld verliest in 53 maanden (bij aanhoudende inflatie van 16,8 procent) de helft van haar waarde. Je hoeft daar niets voor te doen, behalve het aanhouden op de bankrekening.

Goedemorgen Bitcoin: Whitepaper viert 14e verjaardag

Vermogensbeheerder van $500 miljard lanceert bitcoin custody

Apollo Global Management gaat bitcoin bewaren voor haar institutionele klanten. Dat is mogelijk door een samenwerking met Anchorage Digital, zo meldt persbureau Reuters.

Ze volgen daarmee het voorbeeld van BNY Mellon, de eerste systeembank die vorige maand ook bitcoin custodydiensten aankondigde. Dus ondanks de bearmarkt, waarbij bitcoin 70% aan waarde inleverde, is er soms positief industrienieuws te melden.

‘Het is nogmaals een signaal dat bitcoin en crypto niet meer weg te denken’, aldus Diogo Mónica, president van Anchorage Digital.

Dat is een cryptobedrijf dat een registratie heeft bij de Office of the Comptroller of the Currency. ‘Dit is technologie met een zeer lange tijdshorizon, voor grote financiële instellingen is korte termijn volatiliteit minder van belang’.