Goedemorgen Bitcoin: Saylor aangeklaagd wegens belastingontduiking

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Inflatie in Nederland schiet door naar 13,6%

Je kunt steeds minder kopen met je euro. De Nederlandse inflatie liep in augustus op tot 13,6% op jaarbasis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) om tot dit getal te komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grote boze gasprijs zou de reden zijn voor dit 'hoogtepunt'. De vorige piek van HICP lag op 11,7% in maart.

In onderstaande grafiek is goed te zien dat de inflatie in rap tempo groeit. Of en hoe het de kop in wordt gedrukt, is nog de vraag. Centrale banken en regeringen wereldwijd worstelen met dezelfde vraagstukken. Er lijkt voorlopig nog geen oplossing.

Goedemorgen Bitcoin: Saylor aangeklaagd wegens belastingontduiking
HICP via Centraal Bureau voor de Statistiek

President Paraguay blokkeert nieuwe regelgeving bitcoin mining

De president van Paraguay is voor nieuwe regels van de crypto industrie gaan liggen, zo bericht The Block. Het veto van president Mario Abdo Benítez heeft gevolgen voor bitcoin miningactiviteiten in het land. Dat laat nu langer op zich wachten. In de onderstaande tweet is het veto bekendgemaakt.

Een van de bepalingen is dat cryptomining als een volwassen industriële activiteit wordt gezien. Dat betekent dat bitcoin miners ook voordelen kunnen genieten. Bijvoorbeeld een elektriciteitstarief dat is gemaximeerd op 15% boven het huidige industriële tarief. Dat gaat de president te ver.

Saylor aangeklaagd wegens belastingontduiking

Michael Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy krijgen te maken met een aantal rechtszaken. Procureur-generaal Karl A. Racine laat weten dat Saylor en zijn bedrijf worden verdacht van belastingontduiking.

Binnen 2 jaar tijd verzamelde het bedrijf in totaal ruim 129.000 bitcoin(!). Het is nog onduidelijk wat deze aanklacht precies voor gevolgen heeft voor MicroStrategy en de bitcoinmiljarden. Het is in ieder geval een onrustige tijd. MicroStrategy en Saylor zijn all-in op bitcoin.

Volgens Racine gaat het om een belastingschuld van honderden miljoenen dollars. De link met bitcoin is in dit verhaal relatief makkelijk gelegd: MicroStartegy is een van de grootste bitcoin whales.