Goedemorgen Bitcoin: uitbreiding sanctiepakket Rusland met cryptobetalingen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Inflatie in Nederland op nieuw record: 14,5%

In navolging op de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) geeft ook de ‘normale’ inflatieberekening een flinke geldontwaarding weer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de consumentenprijsindex. De inflatie in Nederland is in september opgelopen naar 14,5%.

De HICP kwam vorige week nog uit op 17,1% met een iets andere berekening (namelijk de Europese rekenmethode).

De inflatie die de CBS heeft berekend is het hoogste cijfer sinds het statistiekenbureau in 1963 begon met het bijhouden van de inflatiecijfer.

‘Bitcoin reageert sneller dan Tesla bij opgaande markt’

De wereldwijde renteverhogingen van de centrale banken zetten veel druk op de prijzen van bitcoin, goud en aandelen. Bitcoin krabbelt de laatste dagen een beetje op, is dit een structureel herstel?

Volgens Mike McGlone, senior grondstoffenstrateeg bij Bloomberg Intelligence verwijst naar de historische prestaties van bitcoin. Oktober is doorgaans de beste maand voor de grootste cryptomunt sinds 2014. Gemiddeld heeft BTC een rendement van 20% in de maand oktober. Gaat bitcoin dat wederom herhalen?

Goedemorgen Bitcoin: Inflatie in Nederland schiet naar 14,5%
bron: Bloomberg Crypto Outlook

In het Bloomberg Crypto Outlook-rapport van 5 oktober concludeert de analist dat de stijgende rentes een neerwaartse druk uitoefenen op aandelen, edelmetalen en crypto’s. Hij voorspelt dat bitcoin de komende maanden beter gaat presteren dan aandelen zoals Tesla.

EU verbiedt cryptobetalingen uit Rusland in nieuw sanctiepakket

De Europese Unie heeft de sancties tegen Rusland verder uitgebreid. Zo worden cryptobetalingen van Russische rekeningen, wallets of andere bewaardiensten naar Europese wallets of accounts verboden.

Het is een van de maatregelen uit het achtste sanctiepakket tegen Rusland sinds de invasie van Oekraïne in februari dit jaar. Eerder was er nog sprake van een verbod vanaf transacties boven de 10.000 euro, maar dat plafond is nu ook opgeheven. Dus ongeacht de hoogte van de transactie, geldt dit verbod.

Onderdeel van de nieuwe Europese sancties is ook een invoerverbod van in totaal 7 miljard euro in een poging om de Russische oorlog in te dammen.