Half miljard dollar bij Binance opgenomen, CZ heeft het over ‘FUD’

Bij marktleider Binance is ruim 500 miljoen dollar aan bitcoin opgenomen de afgelopen 24 uur. Ook zijn er miljarden dollars aan andere munten en stablecoins uit de beurs getrokken. Amerikaanse Justitie beschuldigt de beurs van het overtreden van anti-witwasregels en overweegt tot vervolging over te gaan., zo berichtte Reuters eerder deze week.

Coinglass komt met nieuwe cijfers op de proppen, de bitcoinbalans is met 30.000 bitcoin geslonken op 13 december, omgerekend circa 525 miljoen dollar op moment van schrijven.

bron: Coinglass
bron: Coinglass

Ter vergelijking: het weektotaal aan opnames is circa 40.150 bitcoin, waarvan dus het leeuwendeel afgelopen 24 uur is opgenomen.

Volgens topman Changpeng 'CZ' Zhao is het een storm in een glas water. Op sociale media spreekt hij over het creëren van 'fear, uncertainty & doubt' (FUD) richting zijn bedrijf. In hun ogen is het bericht van Reuters onjuist en doen zij er alles aan om aan de regels van overheden en toezichthouders te voldoen.

Binance.com heeft in Amerika geen registratie of licentie, wel is er in 2019 met Binance.US een dochtermaatschappij in het leven geroepen, maar dat is qua handelsvolume een veel kleinere beurs dan het moederbedrijf.

Kortom, Amerikaanse beleggers vinden nog steeds hun weg bij de .com extensie, waar ze zowel spot kunnen kopen als commissievrij aan leverage trading kunnen doen. Dat is voor de Amerikaanse autoriteiten een doorn in het oog, want andere bedrijven zoals Coinbase moeten zich wel aan strengere compliance regels en kapitaalreserve-eisen houden.

De 'FUD' is in de ogen van Binance op gang gekomen door berichtgeving van persbureau Reuters, waarvan de redactie regelmatig met brisante verhalen over de exchange komt.

Binance is de koning van de cryptomarkt en goed voor circa 75% van al het volume, zowel spot als derivaten, aangetrokken door commissievrij handelen en andere extraatjes.

Reuters suggereert dat er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie een interne strijd gaande is: een schikking sluiten met Binance of het management voor het gerecht slepen wegens overtreden van anti-witwasregels sinds 2017.

Volgens Zhao heeft dit bericht niets te maken met de huidige run op zijn beurs, maar het is de vraag of hij hiermee de rust kan doen wederkeren. Feit is dat de beurs tijdelijk ook de opnames van stablecoin BUSD moet opschorten.

Dat leidt weer tot een stijging in het aantal USDC opnames, een andere stablecoin, maar dat stuit op praktische problemen zoals 'CZ' hier uitlegt. Een swap van PAX/BUSD naar USDC vereist namelijk ook een goedkeuring van een Amerikaanse bank die momenteel nog gesloten is, zo legt hij uit.

Veel onrust bij de Binance burelen en het is zaak voor CZ en cum suis dat het bij een storm in een glas water blijft. Pakt Amerika door en wordt ook CZ op het matje geroepen of blijft het bij Sam Bankman-Fried?

De zelfbenoemde cryptofraudejager Cory Klippsten vindt het nog niet genoeg FUD wat Binance te verduren krijgt.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...