Man uit Utah betaalt $2,5 miljoen na Bitcoin zwendel

Jacob Orvidas uit Utah is tot een schikking gekomen met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en gaat $2 miljoen terugbetalen aan investeerders, naast een boete van $500.000. Daarnaast krijgt hij een handels- en registratieverbod van 10 jaar opgelegd.

Orvidas zou investeerders hebben verleid om deel te nemen aan een bitcoin beleggingsfonds van $2 miljoen. Hij deed valse beloftes met fictieve spreadsheets en loog over waarom hij niet kon uitbetalen toen hij bijna al het geïnvesteerde geld verloor.

De man beweerde onder andere tegen een investeerder dat een andere klant $100.000 aan bitcoin en contanten had ingebracht en vervolgens $2,7 miljoen had uitbetaald gekregen. Dit was echter onjuist, zo meldde de CFTC.

Orvidas heeft de feitelijke bevindingen en juridische conclusies toegegeven, met uitzondering van het totale restitutiebedrag dat aan de deelnemers van het fonds verschuldigd is. Zowel de Securities and Exchange Commission (SEC) als de CFTC werkten samen aan deze zaak. Orvidas trof tevens een schikking met de SEC wegens schendingen van de effectenwet.

De CFTC waarschuwt investeerders voor fraude in de crypto-wereld en benadrukt altijd de registratiestatus te controleren en op te passen voor winsten die te mooi lijken om waar te zijn.

“De zaak van Jacob Orvidas is een waarschuwend voorbeeld”, aldus CFTC-commissaris Christy Goldsmith Romero.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...