Miljardair Bill Miller noemt Bitcoin ‘verzekering’ tegen financiële ramp
Miljardair Bill Miller is zeer te spreken over bitcoin. Het is een asset die functioneert zonder de Federal Reserve en of enige inmenging van een andere centrale partij.
Bitcoin als verzekering tegen inflatie
Volgens Miller, die sinds 2014 al bitcoin heeft overigens, is bitcoin een verzekeringspolis tegen de zeer verslechterde monetaire situatie wereldwijd. De oprichter en Chief Investment Officer van investeringshuis Miller Value Partners deed zijn uitlatingen van de podcast “Richer, Wiser, Happier” op 24 mei.
In zijn ogen bieden cryptocurrency’s zoals bitcoin maar ook stablecoins soms een uitweg in benarde situaties. Bekend zijn voorbeelden van mensen die moeten vluchten vanwege oorlog, maar hun vermogen op een usb-stick of hardware-apparaatje kunnen meenemen. Miller gebruikt de ineenstorting van de financiële infrastructuur in Afghanistan na de terugtrekking van de VS in augustus 2021 als voorbeeld in het gesprek.
‘Toen de VS zich terugtrok uit Afghanistan, stopte Western Union met hun diensten om geld over te maken of te kunnen ontvangen. Met bitcoin was er geen probleem geweest, je kunt het naar iedereen sturen als je maar een telefoon en internetverbinding hebt’.
Miller wijst er ook op dat bitcoin goed presteerde tijdens de vroege fases van de corona pandemie en in reactie op monetair beleid van de centrale bank van Amerika.
‘Toen de Fed tussenbeide kwam en de geldvoorraad in agressief tempo begon uit te breiden, reageerde bitcoin daar goed op. Er was geen sprake van een run, een massale uitverkoop van bitcoin. Het systeem functioneert zonder de Fed en zonder enige inmenging. Toen bitcoin bezitters zich ook realiseerden: ‘Wacht, we krijgen binnenkort inflatie’, ging bitcoin door het dak. Het is een verzekeringspolis.’
Westerse landen (en ook niet-westerse landen) kampen met hoge inflatieniveaus. In Nederland is er sprake van afgerond 10% inflatie, terwijl huizenprijzen gemiddeld 20% zijn gestegen. Ook in Amerika is er sprake van een inflatie van minstens 8%. Met name voedsel – en energie – en brandstofprijzen rijzen de pan uit.
Warren Buffett
Miller pareerde ook de recente kritiek van Warren Buffett op bitcoin. Volgens de bekende investeerder levert bitcoin ‘niets op‘ en ‘zou hij niet alle bitcoin willen kopen, zelfs niet voor 25 dollar’. Miller zegt daarop:
‘Hij zegt dat Bitcoin een niet-productief bezit is en daarom kan hij het niet waarderen. Als hij denkt dat het enige wat je kunt waarderen een productief goed, dan koop je het toch niet? Negeer het dan is mijn advies aan hem.”
Volgens Miller is het doel van beleggen niet om productieve activa te bezitten, maar is het doel ‘geld verdienen’. Miller is een bekende naam in de Amerikaanse investeringswereld. Hij staat erom bekend dat hij tussen 1991 en 2005 gedurende vijftien jaar consequent meer rendement maakte dan de S&P 500-index. In januari dit jaar stopte hij ongeveer de helft van zijn persoonlijke vermogen in bitcoin en hij blijft het vasthouden ondanks correcties.
Hij bevestigde in dit gesprek dat 40 tot 50% van zijn geld nog in Amazon-aandelen zit en een vergelijkbare positie in bitcoin. Dus minstens 80% van zijn vermogen is verdeeld over deze twee activa.
Ook het recente debacle van de stablecoin TerraUSD ($UST), gedekt door bitcoin en altcoin Luna, werd besproken. Over de grote Luna tatoeage op de arm van Mike Novogratz, de oprichter van investeerder Galaxy Digital, zegt Miller:
‘Iemand had me een foto gestuurd van Mike Novogratz waar hij maanden geleden een Luna-tatoeage op zijn arm had laten zetten van de wolf die naar de maan huilt. Het is een grote tattoo. Misschien had je bitcoin op je arm moeten hebben, het zou een beetje duurzamer zijn dan die. Ik had wel medelijden met hem dat hij met die Luna trade bijna 8 miljard dollar heeft verloren. Dat is echt tragisch’.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!
Also read
TA: bitcoin blijft in prijsrange en bulls hebben moeite om controle te pakken
Handelsvolume bitcoin valt na explosieve stijging terug naar normale niveau 2022
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.