Nieuwsoverzicht: Bitcoin dipt naar $43.783, Coinbase naar de beurs en Bitcoin ETF een succes

We kijken terug op een bomvolle week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 8 van 2021.

Bitcoin (BTC) koers dipte 21%

De weekgrafiek van Bitcoin ziet er rood uit met een dip van ruim 21%. De vorige weekcandle sloot nagenoeg op de top bij $58.354, om afgelopen week te duikelen onder $44.000. Analisten wijzen inmiddels op een driedubbele bodem bij $45.000, wat hoop moet geven voor de komende week.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verkoopdruk lijkt vooral afkomstig van miners die op bepaalde momenten 921 en 25 februari) flink verkocht hebben, zoals de onderstaande grafiek van CryptoQuant laat zien.

Nieuwsoverzicht: Bitcoin dipt naar $43.783, Coinbase naar de beurs en Bitcoin ETF een succes

Miners die Bitcoin verplaatsen uit hun wallet en de bitcoin prijs. Bron: CryptoQuant

Bitcoin beurzen vestigen record in februari

Bitcoin beurzen deden goede zaken in de maand februari. Al op 27 februari ging het totale spot volume door de $1.000 miljard dollar. Dat is een absolute stijging van $143,9 miljard oftewel 15,9% ten opzichte van januari, het vorige hoogtepunt.

Binance is met tweederde van het volume de marktleider, gevolgd door Coinbase (10,6%) en Kraken (5,3%).

Nieuwsoverzicht: Bitcoin dipt naar $43.783, Coinbase naar de beurs en Bitcoin ETF een succes

bron: The Block Research

Coinbase maakt prospectus bekend

Het is een historisch moment: de eerste grote partij uit de bitcoin - en cryptosector die naar de beurs gaat. Coinbase heeft formeel een aanvraag ingediend voor een beursgang bij de Securities and Exchange Commission. Dat heet in vakjargon een S-1 aanvraag, waarmee een bedrijf openheid van zaken geeft over haar business.

Het gaat om directe notering aan de techbeurs Nasdaq. Dat betekent dat er géén nieuwe aandelen worden uitgegeven, maar de bestaande aandelen worden aan de beurs geregistreerd (als Class A aandelen).

Canadese Bitcoin ETF is een succes: ruim 10.000 BTC

De allereerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) van Noord-Amerika is donderdag 18 februari gelanceerd. Volgens data van Bloomberg was de indextracker op de eerste dag voor $165 miljoen aan aandelen, waarvan $80 miljoen in het eerste uur.

De Purpose Bitcoin ETF (met de noemer BTCC) kreeg eerder deze maand in Canada goedkeuring van de lokale beurswaakhond. Het is genoteerd aan de Toronto Stock Exchange (TSX). De fysieke Bitcoin die de ETF verhandelt, wordt staat in beheer bij Gemini.

Inmiddels is er ruim 10.000 Bitcoin gestald bij de Canadese aanbieder, zo blijkt uit data van on-chain onderzoeker Glassnode.

Nieuwsoverzicht: Bitcoin dipt naar $43.783, Coinbase naar de beurs en Bitcoin ETF een succes

Square koopt Bitcoin bij

Square heeft 3.318 extra Bitcoin (BTC) aan haar bedrijfsbalans toegevoegd. Dat maakt de Amerikaanse betaalprovider bekend bij de presentatie van haar cijfers over 2020.

Het gaat om een bedrag van 170 miljoen dollar, wat neerkomt op ~$51.000 per Bitcoin.

et totaal aantal bitcoin onder beheer komt op 8.027 Bitcoin (BTC).Dat is goed voor 5% van het totaal aan cash (equivalenten) en andere waardepapieren op de balans van Square.

Gemini ondersteunt Bitcoin ontwikkelaars financieel

Het Gemini Opportunity Fund deelt maar liefst $1 miljoen dollar uit aan het Digital Currency Initiative van het Massachusetts Institute of Technology's Media Lab. De komende vier jaar zal er ieder jaar $250.000 worden overgemaakt aan DCI, een instituut die zich (onder andere) bezig houdt met onderzoek voor en rondom Bitcoin.

Lightning start-up BottlePay krijgt $15 miljoen om te bouwen

Het Britse BottlePay heeft $15 miljoen opgehaald in een investeringsronde. Het bedrijf dat zich met name bezighoudt met het Lightning Netwerk bovenop Bitcoin, kan hierdoor meer mensen aannemen en zich ook gaan richten op een bredere internationale markt.

BottlePay is een zogenoemde 'social payment app' en het richt zich voornamelijk op het Lightning Netwerk. Dit is een laag bovenop Bitcoin waarmee je sneller en goedkoper betalingen kunt doen.

Tweet van de Week: Edan Yago over KYC

Edan Yago is een neurowetenschapper en ondernemer die 9 jaar geleden alles uit zijn handen liet vallen om zich te concentreren op Bitcoin. Hij gelooft dat Bitcoin het fundament is van een nieuw, open economisch systeem waarin er sprake is van minder uitsluiting van het huidige financiële systeem.

Yago is één van de bedenkers van het Sovryn-protocol, een gedecentraliseerd bitcoin handels- en -leenplatform. Het is te zien als één van de eerste Bitcoin-native decentrale finance platforms.

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...