Paul Krugman vindt dat het hoog tijd wordt dat de cryptosector goed gereguleerd wordt, want tot nu toe deden cryptobedrijven vooral net alsof ze een respectabele financiële bedrijfstak zijn.
Niets dan marketing
De cryptovalutasector is tot nu toe vooral goed geweest in marketing en heeft die vaardigheid gebruikt om zichzelf een respectabel imago te verschaffen, totdat het misging. In een opiniestuk in de New York Times schrijft econoom Paul Krugman dat de sector een “illusie van eerbiedwaardigheid” in stand hield door investeerders en adviseurs met mooie praatjes te verleiden.
Het stuk in de NY Times leest als een lange rant tegen de crypto-industrie die eindigt met een adhesieverklaring aan een ambtenaar van de Federal Reserve die ervoor pleit om de crash in de cryptomarkten aan te grijpen om de sector streng te reguleren.
Venmo als voorbeeld
Krugman denkt dat cryptobedrijven geloofwaardigheid probeert in te kopen door bekende personen voor advertenties te gebruiken en mensen met een goede reputatie in de traditionele financiële sector in te huren als adviseur van hun bedrijf.
Als bijvoorbeeld haalt de nobelprijswinnaar Venmo aan, de Amerikaanse betaaldienst die lijkt op Tikkie, die ook cryptovaluta is gaan aanbieden door de gebruikers uit te nodigen om hun “cryptoreis te beginnen.”
“Ik denk niet dat er sprake was van corruptie,” begint Krugman enigszins suggestief. “Toch was en is er duidelijk sprake van geldelijke beloningen. Ik weet niet hoeveel Venmo eraan verdient dat mensen crypto kopen en verkopen via het platform, maar het biedt de dienst zeker niet aan vanuit liefdadigheid,” schrijft hij.
Crypto is een piramidespel
Het belangrijkste bezwaar van Paul Krugman is dat opgebouwde imago van een respectabele nieuwe tak van de financiële sector niet waar kan maken.
“Zoals ik het zie, is crypto verworden tot een soort post-modern piramidespel. De sector lokte investeerders met een combinatie van technopraat en libertarisch gewauwel; het heeft een deel van de cash gebruikt om een illusie van eerbiedwaardigheid te kopen, wat nog meer investeerders aantrok. En even werd het, ook toen de risico’s zich opstapelden, te groot om te reguleren,” zegt Krugman.
Vice-voorzitter van de Fed, Lael Brainard, pleitte in een speech dat de daling van de cryptomarkten een goed moment is voor regulering. De crash van de afgelopen maanden maakt regulering ‘politiek mogelijk’. Krugman is het hiermee eens, want nu is crypto nog geen bedreiging voor de stabiliteit van het hele financiële systeem.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties