Onrust in de Verenigde Staten: First Republic Bank is $100 miljard aan spaargeld ‘verloren’

De bankencrisis in de Verenigde Staten is verre van over. Voor de derde keer in een maand dreigt een middelgrote bank om te vallen. Het aandeel van de First Republic Bank op de New York Stock Exchange is als een kaartenhuis in elkaar gestort nadat bekend werd dat de bank uit San Francisco in de afgelopen maand $100 miljard aan spaargeld is verloren. Het geld is niet kwijt, maar het grote bedrag komt voort uit klanten die hun fondsen weg hebben gehaald.

Het aandeel van de bank kelderde na sluiting van de beurs met bijna de helft van zijn waarde. Analisten waarschuwden beleggers om hun aandelen in de bank te verkopen.

Vorige maand kwam de First Republic Bank al in grote problemen toen stadsgenoot Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank uit New York failliet gingen. Elf andere banken sprongen toen te hulp met een kapitaalinjectie van ruim $30 miljard. Dit was de enige reden dat de First Republic Bank nog overeind bleef. Nieuwe kwartaalcijfers bevestigen dit. Spaarders zijn echter niet gerustgesteld en blijven hun geld weghalen.

De bank heeft vooral vermogende klanten, waaronder Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Klanten maken zich zorgen omdat tegoeden van meer dan $250.000 buiten het Amerikaanse depositogarantiestelsel vallen. Dit betekent dat spaarders hun geld boven deze limiet verliezen bij een faillissement van de First Republic Bank.

First Republic Bank staat in de top 20 van grootste banken in de Verenigde Staten. Het is onduidelijk wat de volgende stappen zullen zijn. Zowel het eerder genoemde Silicon Valley Bank als Signature Bank kwamen na problemen in handen van de Amerikaanse overheid.

Poll

Maak jij je zorgen over banken?



Lees meer over:
bankBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...