Opnieuw oproep voor strenge regels rondom bitcoin vanuit Bank of England

De Bank of England blijft publiekelijk pushen voor strengere regels rondom bitcoin en cryptocurrency.

Volgens Sarah Breeden, werkzaam als Executive Director for Financial Stability Strategy and Risk bij de centrale bank, is het de hoogste tijd dat iedereen wereldwijd gaat samenwerken. ”Dit is niet iets dat het Verenigd Koninkrijk alleen kan oplossen”, stelt Breeden in gesprek met The Times.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De centrale bank van Engeland heeft al flink wat moderne ontwikkelingen overleefd. De organisatie werd namelijk al in juli 1694 opgericht.

Internationale regels

De insteek is helder: de Bank of England hint regelmatig naar meer internationale regels rondom de industrie van bitcoinbedrijven. Maar ook met name andere tokenuitgevers (zoals bedrijven achter stablecoins) moeten vrezen voor dit soort samenwerkingen.

Breeden vindt dat centrale banken samen moeten optrekken om bijvoorbeeld data te vergaren van de bezittingen van grote instituten.

Dit is niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat er wordt opgeroepen tot internationale samenwerking. De wereld rondom bitcoin groeit en verandert continu. De Bank of England is inmiddels 327 jaar oud, terwijl de machtigste bedrijven in de wereld van cryptocurrency vaak nog geen decennium oud zijn.

Bank of England

Een ander voorbeeld vinden we in de top van de bank. Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, waarschuwde recentelijk voor de ideeën van El Salvador. Dit land zet vol in op bitcoin.

Bailey vindt dat geen strak plan: ”Het baart me zorgen dat een land het als nationale valuta zou kiezen. Waar ik me het meest zorgen over zou maken, is of de inwoners van El Salvador de aard en de volatiliteit van de valuta begrijpen.”

Het blijft echter publiekelijk vooral bij adviezen en oproepen. Centrale banken en andere financiële instanties zullen inzetten op meer controles en meer inzichten in waar geldstromen van en naar cryptobeurzen bijvoorbeeld vandaan komen.

Tot uiteindelijke wereldwijde regels heeft dit echter nog niet geleid. Mede daarom zie je dat bedrijven regelmatig van jurisdictie wisselen, een ander land biedt soms betere mogelijkheden.

Breeden: ”We hebben nog geen kaders die geschikt zijn voor cryptomunten, maar wat we doen is onze mouwen opstropen en ons voorbereiden om het te bouwen.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...