Politici buigen zich over richtlijnen voor belastingen in Bitcoin industrie in VS

Het Amerikaanse ministerie van Financiën buigt zich over de richtlijnen voor belastingen vanuit de bitcoin industrie. Dat meldt Bloomberg.

In een inmiddels berucht wetsvoorstel (dat officieel gaat over infrastructuur) werd ook bitcoin genoemd. De omstreden ‘Infrastructure Bill‘ kwam door de Senaat zonder aanpassingen. Er leek een compromis te zijn over de strenge aanpak (en de daarbij horende belastingen) voor bitcoiners in Amerika.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar niets is minder waar, het voorgestelde amendement moest er voor zorgen dat miners, maar ook software ontwikkelaars en andere partijen níet onder dezelfde definitie gaan vallen als brokers en beurzen (verkopers en kopers van bitcoin, dus). Dat is nu nog niet aan de orde, maar er lijkt wel wat hoop te zijn.

Bitcoin in Amerika

Veel mensen die actief zijn in de bitcoin (en ‘crypto’) industrie luidde de noodklok, zonder direct resultaat. Ondanks de inzet van verschillende lobbygroepen werd er niets veranderd.

Het belangrijkste woord in deze kwestie is ‘broker’. In de huidige bewoordingen vallen veel bitcoiners in deze categorie. In de praktijk zou dit betekenen dat je als node-eigenaar of softwaremaker dezelfde informatie moet delen met de Amerikaanse belastingdienst als Coinbase.

Volgens Bloomberg wordt er bij het ministerie van Financiën nu druk gewerkt aan duidelijke richtlijnen. Zo moet er een duidelijke definitie komen voor het woord broker. Het lijkt er niet op dat er gegarandeerde vrijstellingen komen, het hangt af van de interpretatie van de diensten die worden geleverd.

De vraag is: hoe hard wil de politiek in Amerika optreden tegen bitcoin en de industrie daar omheen? De wereld van bitcoin is innovatief en er zijn steeds meer partijen die (willen) investeren in de industrie. Ook de Verenigde Staten kunnen het zich niet veroorloven om de boot te missen.

Je kunt niet het gehele ecosysteem over een kam scheren qua verplichtingen op het gebied van belastingen. Er zijn veel verschillende diensten en sommige partijen ontwikkelen zelfs alles open-source.

In de VS is wel iets interessants aan de hand: sommige staten kiezen er individueel voor om een pro-bitcoin beleid uit te rollen. Nationale richtlijnen en wetten zijn uiteraard leidend, maar je ziet in veel andere industrieën ook verschillende beleid op het niveau van staten.

Senator Cynthia Lummis uit Wyoming pleit bijvoorbeeld voor een gunstig en open beleid rondom BTC.

Ron DeSantis, gouverneur van Florida, merkte tijdens de gesprekken in de Senaat op dat hij zelf niet eens wist hoe bitcoin werkte. Hij vroeg zich ook hardop af wie in de zaal dat wel kon. Hij maakte een belangrijk punt: moet je iets zwaar reguleren als je niet weet wat het inhoudt?

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...