Reuters: Binance heeft controles voor klanten niet op orde

De klantcontrole van Binance is nog niet op orde. Dat stellen schrijvers van Reuters in een artikel over de grootste cryptobeurs.

Bij Binance kon je vanaf de start in 2017 als Nederlander vrij gemakkelijk bitcoin kopen en verkopen zonder jezelf te identificeren. Inmiddels worden de eisen steeds strenger om te voldoen aan lokale regels. Volgens Reuters is na onderzoek gebleken dat Binance nog lang niet genoeg doet om witwassen tegen te gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat je ook van regels rondom witwassen en identificatie vindt: de meeste landen hanteren strenge regels voor cryptobeurzen. Een organisatie als Binance krijgt daar mee te maken. Dat gaat ook niet meer weg voorlopig. Politici en toezichthouders wereldwijd proberen grip te krijgen op het groeiende ecosysteem rondom bitcoin.

Gesprekken

Journalisten van Reuters gingen naar eigen zeggen in gesprek met oud-werknemers van Binance. Ook adviseurs en zakenpartners zijn geraadpleegd.

Volgens het artikel werkt Binance lang niet altijd mee met verzoeken vanuit overheden. Zo zouden de Duitse politie en verschillende nationale toezichthouders geen antwoord krijgen op verzoeken rondom fraudeurs en terroristen.

De beurs heeft meerdere waarschuwingen ontvangen van regelgevers in onder andere Singapore. Japan en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Reuters stelde Binance hun eigen witwaswaarschuwing van 7 landen handmatig bij. Rusland en Oekraïne worden genoemd als voorbeelden. Op deze manier kon de beurs diensten blijven leveren in deze landen.

De crypto-uitwisseling heeft meerdere waarschuwingen ontvangen over zijn activiteiten van regelgevers over de hele wereld over zijn activiteiten, waaronder in Singapore, Japan, de Kaaimaneilanden en het VK, terwijl het vermijden van het opzetten van een wereldwijd hoofdkantoor. Volgens Reuters trad Binance in 2020 op tegen zijn eigen witwasrisico-waarschuwingen voor ten minste zeven landen. Concreet werden de beoordelingen voor Rusland en Oekraïne "handmatig" verlaagd van "extreem" naar "hoog", zodat de beurs daar diensten kon blijven aanbieden, aldus Reuters.

Binance

Binance is als bedrijf steeds vaker in het nieuws. Het handelsvolume is gigantisch en de cryptobeurs heeft klanten overal ter wereld. Door de opzet van de organisatie heeft het nog geen officieel hoofdkantoor. Ook de know-your-customer procedures laten volgens veel toezichthouders nog te wensen over.

Directeur Changpeng Zhao (CZ) reageert op Twitter. Hij verdenkt de mensen van Reuters er van dat ze de verkeerde mensen hebben gesproken. Binance is de afgelopen jaren wereldwijd vaak aangesproken door lokale regelgevers en financiële waakhonden. In veel landen voldoet het handelsplatform niet aan de lokale regels.

Binance is wel actief bezig om regelgevers het naar hun zin te maken. Dat zorgt er onder andere voor dat Binance in 2021 plotseling stopte met de ondersteuning van stortingen met iDEAL en via een bankrekening.

Lees meer over:
Binance

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...