CEO van Ripple: ‘Bitcoin en XRP zijn geen concurrenten, heb zelf BTC’

Bitcoin (BTC) en Ripple (XRP) zijn geen concurrenten. Dat stelt de ceo van Ripple, Brad Garlinghouse in een interview met Fortune.

Tijdens het gesprek vertelt Garlinghouse dat hij XRP en bitcoin als twee verschillende dingen ziet: ”Bitcoin is een store of value (oppotmiddel, red.), een soort digitaal goud. Terwijl XRP een bruggenbouwer is die zorgt voor efficiëntere oplossingen voor fiatgeld.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BTC en XRP

Hij belicht het verschil in de huidige transactiekosten. Waar de prijzen voor een bitcointransactie nogal eens op kunnen lopen, zijn die van XRP goedkoop. ”Dat betekent echter niet dat bitcoin ten onder gaat”, stelt de topbestuurder.

Garlinghouse: “Er komt niet één valuta die alle andere wegvaagt. Ik bezit BTC, ik heb een longpositie in bitcoin.” De topman van Ripple zet dus wel degelijk in op bitcoin.

Terwijl veel mensen in de twee verschillende kampen elkaar het licht in de ogen niet gunnen lijkt de man aan het hoofd geen strijd te zien. Hij ziet BTC niet als concurrentie. Garlinghouse is echter geen fan van alles wat er in de cryptospace gebeurt.

”Er is veel onzin in de blockchain- en cryptomarkt” zegt hij. Het is volgens hem soms moeilijk om de juiste dingen op te pikken door alle ruis.

Libra als concurrent

Terwijl Garlinghouse erg te spreken is over bitcoin, is hij dat minder over Libra. Hij noemt de hype onterecht. Logisch, want het project van Facebook en consorten kan wel eens een grote concurrent worden voor XRP en alle andere producten die Ripple op dit moment biedt.

Recentelijk investeerde Ripple $50 miljoen in betalingsprovider MoneyGram. Tegelijkertijd is een concurrent van MoneyGram, Western Union, ook nog aan het testen met de producten van Ripple.

Bitcoin

De kritiek van Garlinghouse op het gebied van snelheid van betalingen is een terechte. Bitcoin is nog niet op het niveau dat het miljoenen, laat staan miljarden, transacties op een goedkope manier kan verwerken.

Daar wordt echter wel aan gewerkt door verschillende partijen. Een van de mogelijke oplossingen is het Lightning Network. Dat is een tweede laag bovenop bitcoin waar men goedkoper en sneller transacties kan doen dan op de onderste laag van het netwerk.

Deze week werd in de ontwikkeling van dat project weer een nieuwe stap gezet: de Lightning Mobile App is uit. In theorie kun je nu snel en gemakkelijk BTC versturen via je mobieltje, zonder de onderlaag van bitcoin te belasten én tegen veel lagere kosten.

Garlinghouse ziet bitcoin dus (nog) niet als concurrent als het gaat om snelle betalingen, maar daar kan in de nabije toekomst wel eens verandering in komen. Op het gebied van fiat naar fiat betalingen zal Ripple het echter altijd winnen van BTC, dat is niet waar het project voor bestaat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRipple

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...