Santander analyseert transacties van klanten naar Bitcoin beurzen

Banken zien samen dagelijks miljarden (euro’s, dollars en andere valuta) richting beurzen stromen. De Spaanse bank Santander testte de analysesoftware van Elliptic om het gedrag van hun klanten te analyseren.

De pilot is bedoeld om de (indirecte) blootstelling van Santander aan het bitcoin ecosysteem in kaart te brengen. Met behulp van de software kan de bank het gedrag van hun klanten analyseren en zo een risicoprofiel opzetten. Dat meldt Elliptic in een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Surveillance software

Banken en andere financiële instellingen zijn wereldwijd verplicht om verantwoording af te leggen aan verschillende toezichthouders en politici. Daar hoort in toenemende mate het preventief melden en voorkomen van malafide activiteiten bij.

De bedrijven zelf hebben ook baat bij zoveel mogelijk data over hun klanten: kennis is macht, dat geldt ook in de financiële wereld. Bedrijven als Elliptic spelen in op deze behoefte door met softwarepakketten werk uit handen te nemen van dit soort banken.

Dit soort initiatieven tonen aan wat we eigenlijk al weten: digitale privacy in de betaalwereld is er nagenoeg niet.

Als de software van Elliptic je in een bepaalde categorie plaatst, kan dat gevolgen hebben voor je relatie met de bank. Met een beetje pech kun je na een verdachte transactie zelfs (tijdelijk) worden uitgesloten van het bankverkeer met je ‘eigen’ geld.

Banken

Commerciële banken pakken de nieuwe bitcoin wereld op verschillende manieren aan. Sommige banken omarmen de mogelijkheden en proberen er verdienmodellen mee te bouwen. Andere banken besluiten (noodgedwongen of vanuit hunzelf) om diensten rondom bitcoin stop te zetten.

Recentelijk kwam er veel nieuws uit China. De centrale bank van het land wil dat Chinese banken géén producten meer leveren aan bitcoinbedrijven.

Een ander voorbeeld is de zakenbank HSBC. Zij hebben aandelen van MicroStrategy (MSTR) op de zwarte lijst gezet omdat zij teveel bitcoin op hun balans hebben, kort gezegd. Klanten van de bank kunnen daardoor geen MSTR kopen.

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsprivacy

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...