Satoshi Nakamoto in Boedapest vereeuwigd met bronzen standbeeld

1140 totale weergaven
|

Als je binnenkort in Boedapest bent, kun je daar Satoshi Nakamoto bewonderen. Niet in levende lijve, maar in de vorm van een levensgroot bronzen standbeeld. Hij (of zij) krijgt een plekje naast Steve Jobs, de oprichter van Apple.

Satoshi Nakamoto

Mocht je het niet hebben meegekregen: Satoshi Nakamoto is de pseudoniem van de bedenker van Bitcoin. De naam is in 2008 door een anoniem persoon gebruikt om de whitepaper van Bitcoin met de wereld te delen, te communiceren op mailinglists en ook als nickname op fora zoals bitcointalk. In 2010 is Satoshi terug gestapt uit het project en sindsdien is het één groot mysterie: wie was deze genie?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het standbeeld is een gezicht en het heeft een reflecterend oppervlak dat de onbekende identiteit van Satoshi symboliseert. De hoofdstad van Hongarije geeft Nakamoto een levensgroot bronzen plekje in Graphisoft Park.

Volgens de lokale nieuwszender Hungary Today ontwerpen beeldhouwers Réka Gergely en Tamás Gilly het kunstwerk. Ze hebben de eerste plannen al onthuld: het wordt een figuur met een karakterloos gezicht dat een Bitcoin-hoodie draagt.

<a href=Satoshi Nakamoto in Boedapest vereeuwigd met bronzen standbeeld">

‘We zijn allemaal Satoshi’

Een leuk detail is dat het gezicht een reflecterend oppervlakte krijgt: een spiegel. Iedereen die Satoshi in de ogen wil aankijken, ziet onder de capuchon zichzelf opdoemen. Het idee wat de bedenker hiermee willen benadrukken is dat ‘we allemaal Satoshi zijn’.

Het is een bekende kreet in de community. Daarmee wil men zeggen dat het eigenlijk helemaal niet relevant is om erachter te komen wie Satoshi Nakamoto is. Het zorgt er namelijk voor dat het protocol extra decentraal is en geen leider heeft. ‘We’re all Satoshi’ heeft ook de boodschap in zich dat iedereen z’n steentje mag bijdragen.

Het project is in gang gezet door cryptofanaat András Györfi. In een gesprek met Hungary Today benadrukt hij de voordelen die Bitcoin de wereld biedt:

“Het is een efficiënte, eerlijke en transparante database die wantrouwen tussen mensen wegneemt en de wereld op veel gebieden een betere plek kan maken, van voedselvoorziening tot hulpverlening.”

Het project is gefinancierd door vier organisaties: Mr. Coin, Crypto Academy, Blockchain Hungary Association en Blockchain Budapest.

Gewenning met Bitcoin

Dit is niet het eerste openbare monument ter ter ere aan de cryptocultuur. In 2018 onthulde de Sloveense stad Kraj ook al een monument die met Bitcoin te maken heeft.

Het staat middenin een rotonde in de buurt van het gerechtsgebouw van de stad en het betreft een horizontale stalen ring van zeven meter, met in het midden het Bitcoin-logo.

Hongarije lijkt steeds meer te wennen aan het idee van Bitcoin. De regering maakte op 11 mei plannen bekend om de belastingen op cryptohandel te verlagen van 30,5% naar 15%. Deze beslissing was onderdeel van een economisch herstelprogramma na de pandemie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
SatoshiSatoshi Nakamoto