SBF verbaast advocaten door openlijk schuld te bekennen

Sam Bankman-Fried, de oprichter en voormalig CEO van FTX, verbaasde op 30 november door tot 12 maal toe te erkennen dat hij fout zat en zijn excuses te maken. In een interview tijdens de DealBook Summit van The New York Times ging SBF openlijk door het stof. Feitelijk geeft de oprichter van FTX hiermee zijn criminele daden toe.

Waarom staan zijn advocaten dit toe?

In een Twitterbericht van 30 november spreekt advocaat en partner Jeremy Hogan van Hogan & Hogan zijn verbazing uit over de uitingen van Sam Bankman-Fried. "Waarom laten zijn advocaten (of ouders) hem dit doen??" Aldus Hogan die zijn oren niet kan geloven.

In het interview met The New York Times maakte SBF volgens de advocaat tenminste drie opmerkingen die zijn strafbare handelen bevestigen. In het kader van de rechtszaken die SBF te wachten staan is dat niet heel intelligent. Wat dat betreft past het wel bij het handelen van FTX en Alameda Research, dat ook niet bepaalt intelligent was.

Ook Alan Rosca van Rosca Scarlato zegt dat hij zich geen moment in zijn carrière kan bedenken dat hiermee te vergelijken is. "Het is verbazingwekkend dat hij feitelijk schuld bekende tijdens de DealBook Summit", aldus de advocaat die niet kan geloven wat SBF hier deed.

Iets later in het gesprek kwam er een verontschuldiging van Sam Bankman-Fried, nadat interviewer Andrew Ross Sorkin hem confronteerde met een brief van een gebruiker die 2 miljoen dollar verloor bij het platform. "Ik voel me vreselijk over wat er gebeurd is", zo luidt de reactie van SBF op die brief.

"Ik wist niet wat er gaande was"

Later in het gesprek ging het over de beschuldigingen dat Alameda Research de fondsen van FTX-gebruikers inzette om leningen af te dekken. "Ik wist niet precies wat er gebeurde bij Alameda", aldus de reactie van SBF. Al geeft hij daarna ook toe dat het zijn taak was om de boel in de gaten te houden.

"Ik was de CEO, ik was de CEO van FTX. En ik zeg dit iedere keer, dat betekent dat ik de verantwoordelijkheid had en ervoor had moeten zorgen dat we het juiste deden en dat deden we niet. We hebben het verkloot", zo geeft SBF zijn schuld aan de situatie toe.

Verder geeft de gevallen CEO aan dat het als zijn plicht voelt om te praten. "Ik zie niet in waarom het op dit moment goed zou zijn om mezelf in een ruimte op te sluitenen te doen alsof de buitenwereld niet bestaat", aldus Sam Bankman-Fried. Als we de advocaten mogen geloven, dan had hij dat om zichzelf te beschermen beter wel kunnen doen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....