Bitcoinmarkt in paniek: 294 miljoen dollar aan derivaten verloren

Het sentiment op de bitcoinmarkt is flink geduikeld nu de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een rechtszaak heeft aangespannen tegen Binance, Binance US en CEO Changpeng Zhao.

De sentimentsmeter slaat weer uit naar 'angst' nu bitcoin onder de $26.000 is geraakt. Door de gedaalde prijs liepen ook veel handelaren in het mes van de markt: 294 miljoen dollar aan cryptoderivaten zijn in rook opgegaan, op moment van schrijven.

De Crypto Fear and Greed Index is een maatstaf om het bredere marktsentiment op de bitcoin - en cryptomarkt te meten. Deze is weer gedaald naar het niveau 'angst', wat sinds 11 maart dit jaar niet meer is voorgekomen, toen de USD-munt van Circle kortstondig zijn dollarkoppeling verloor.

De SEC diende in totaal 13 aanklachten in tegen de beurs en zijn gelieerde ondernemingen wegens het niet registreren als effectenbeurs en illegaal opereren in de Verenigde Staten.

Bitcoinmarkt in paniek: 294 miljoen dollar aan derivaten verloren

De index werkt door een combinatie van indicatoren samen te voegen om het marktsentiment te meten. Het combineert statistieken, waaronder prijsvolatiliteit, momentum, handelsvolume, met gegevens van sociale media en Google-trends om een algemeen beeld te vormen van de emoties van investeerders ten opzichte van bitcoin - en cryptomarkt.

Handelaren met openstaande derivatenposities zagen 294 miljoen dollar in rook opgaan sinds het SEC-nieuws. Het zijn met name handelaren die een long hadden geopend, die pijn lijden en die goed zijn voor 92% van de liquidaties.

On-chain hebben met name kortetermijnbezitters van bitcoin met verlies verkocht door de huidige fear, uncertainty en doubt (FUD) op de markt. Het gaat volgens James V. Straten om circa 21.000 bitcoin, terwijl langetermijnbezitters, de hodlers, het nieuws onbewogen aanzien.

Wat zeggen technisch analisten over de korte termijn ontwikkelingen op de markt? Het level $26.100 is in de ogen van handelaar en analist Van de Poppe 'cruciaal'.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...