Sigrid Kaag (D66) als nieuwe minister van Financiën verantwoordelijk voor regulering Bitcoin

De Bitcoin-industrie in Nederland krijgt hoogst waarschijnlijk te maken met Sigrid Kaag. De frontvrouw van de D66 wordt de nieuwe minister van Financiën, zo laat ze in een verklaring aan het Algemeen Dagblad weten.

Sigrid Kaag

In het vorige demissionaire kabinet vervulde ze de rol van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kabinet-Rutte III viel in augustus echter om, als gevolg van de toeslagenaffaire. Kaag wordt de eerste vrouwelijke minister op Financiën.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze was lijsttrekker van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 en is sinds 31 maart 2021 ook fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.

In de verklaring schrijft Kaag dat de partij ambitieuze plannen heeft en dat Nederland voor "grote keuzes en grote investeringen" staat. Een van de aspecten die ze aanhaalt is een "sterk Europa". Haar rol als minister van Financiën is daarbij cruciaal, zo stelt ze.

Opmerkelijk is wel dat Kaag geen enkele achtergrond heeft in financiën, economie of monetaire geschiedenis.

Minister van Financiën

Daarmee lijkt het niet ondenkbaar dat de kaart 'Central Bank Digital Currency' verder wordt ontwikkeld. Deze door de Europese Centrale Bank uitgegeven digitale euro's, vallen goed in het straatje van D66: meer Europa en een verdere vervlechting van de economieën.

Een CBDC is tegelijk het tegenovergestelde van Bitcoin. Het is centraal uitgegeven geld dat centrale banken alleen maar meer macht geeft. Het is niet schaars, het is niet permissieloos en ook niet per definitie privacyvriendelijk.

Maar buiten deze 'concurrent' van Bitcoin, heeft de minister van Financiën ook een belangrijke rol bínnen Nederland. Zo is De Nederlandsche Bank (DNB) de toezichthouder van de cryptomarkt. Alle bedrijven moeten zich registreren bij de Nederlandse centrale bank.

Voorganger Hoekstra

Dit plan is allemaal opgetuigd door voorganger Wopke Hoekstra (CDA). Hij heeft (vanuit de Bitcoin community) veel kritiek te verduren gekregen over de aanpak. Het zou veel te extreem zijn, overdadig en de kosten zouden exceptioneel hoog zijn.

De Nederlandsche Bank heeft ook een rechtszaak verloren tegen Bitonic - en daarmee tegen de hele Nederlandse cryptosector. Zo gingen ze te ver met de walletverificatie-eisen.

De tijd zal uitwijzen hoe Kaag de cryptomarkt gaat behandelen, maar de verwachtingen zijn niet dat ze een 180-graden andere aanpak zal hanteren dan Hoekstra. Laatstgenoemde gaf afgelopen zomer nog wel te kennen dat Nederland Bitcoin niet moest verbieden.

Afbeelding: ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland