Slecht nieuws uit de Verenigde Staten geeft bitcoin een tik omlaag

De bitcoin koers kende een fantastisch begin van 2023, maar gisteren kwam er even een kleine kink in de kabel. We kunnen natuurlijk ook niet verwachten dat het vanaf nu alleen maar groen en hosanna is. Uiteindelijk blijven de markten in golfbewegingen op en neer gaan, ook als we in een potentiële opwaartse trend zitten.

Wat is er aan de hand?

Het slechte nieuws begon gisteren met de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van justitie. Die kondigden plotseling een persconferentie aan waar ze plannen introduceren om de crypto-industrie internationaal te reguleren. De wens om strengere regels in te voeren komt ongetwijfeld voor uit de implosies van onder andere Terra en FTX van het afgelopen jaar.

Voor wetgevers is het hoog tijd om duidelijkheid te scheppen op dit gebied en het lijkt erop dat het Amerikaanse ministerie van justitie daar een voortrekkersrol in wil spelen. Als gevolg daarvan doken de markten even naar beneden, omdat het nog niet helemaal duidelijk is wat dit betekent. Daarnaast kwam er wat negatief nieuws vanuit de Federal Reserve.

Strenge Jim Bullard

Jim Bullard is de president van de St. Louis Federal Reserve, een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse centrale bank. Bullard laat zich de laatste maanden vaker horen met zogenaamde hawkish uitspraken over de Amerikaanse rente. We noemen iemand of zijn of haar uitspraken hawkish als die persoon het monetair beleid van de centrale bank wil verstrengen, bijvoorbeeld in de vorm van een hogere rente dan waar de markt op rekende.

In het geval van Bullard gaat het ditmaal om het voorstel tot een renteverhoging van 0,50 procent in februari. Dat is iets waar de markt nu allesbehalve op rekent. De verwachtingen voor de volgende rentevergadering van de Federal Reserve op 1 februari lagen op een verhoging van 0,25 procent of zelfs het ongewijzigd laten van de rente.

Als het aan Bullard ligt komen die verwachtingen allebei niet uit en opteert de Federal Reserve voor een renteverhoging van 0,50 procent. Dat zou de markt een behoorlijke tik geven, maar gezien de recente dalingen van de inflatie lijkt het onwaarschijnlijk dat hij zijn zin krijgt. Dat neemt niet weg dat we figuren als Bullard uiterst serieus moeten nemen en dat zien we dan ook meteen terug in de koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....