Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in

1168 totale weergaven
|

Update – De bitcoin (BTC) koers maakt een vrije val naar $30.000, een min van ruim 21% de afgelopen 24 uur. Op moment van schrijven ligt de koers weer boven de $35.000.

De koers zit ruim 45% van de all time high van april af, toen de koers nog steeg naar $64.895. De dag toen Coinbase naar de beurs ging, lijkt ineens echter heel lang geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is er aan de hand? Er is onzekerheid in de markt gekomen door een aantal ontwikkelingen. Afgelopen weekend gooide Tesla-topman Elon Musk de knuppel in het hoenderhok: hij dreigde de Tesla bitcoin voorraad te verkopen.

Vorige week nam de automaker al afstand van bitcoin als betaalmiddel.

Daar bovenop kwam het bericht uit China: de handel in cryptocurrency’s is verboden. Dat betrof een bestaand verbod uit 2017, maar het draagt bij tot onzekerheid in de markt. In de volksmond ook wel Fear, Uncertainty & Doubt (FUD) genoemd.

Ook is er in Amerika terughoudendheid over een mogelijke bitcoin exchange traded fund (ETF), zo is uit de woorden van de kersverse voorzitter Gary Gensler op te maken.

Bovendien is er ook een structurele marktoorzaak: door de vele liquidaties op de derivatenmarkt was er liquidatiecrisis aan de koopzijde. Daardoor duurde het langer voordat de kooporders gevuld waren en bleef de prijs tussendoor zakken.

Deze gebeurtenissen hebben geleid tot een massale uitverkoop van bitcoin, de diepste correctie sinds 2018, de vorige bearmarkt. Daar waar de totale marktwaarde van bitcoin in het voorjaar nog boven de 1.000 miljard dollar lag, is de waarde inmiddels verdampt tot ~660 miljard dollar in zéér korte tijd.

Dit is de huidige prijs in euro’s:

Het tumult in de markt zorgt voor (tijdelijke) storingen bij belangrijke bitcoin beurzen zoals Coinbase en Binance. Beleggers hebben moeite om bijvoorbeeld hun euro’s of dollars naar beurzen en brokers te storten.

In tijden van een fikse daling, is het verstandig om uit te zoomen. Bitcoin is een werkend protocol, waarvoor de adoptie elke dag groeit. We hebben 4 interessante statistieken voor je op een rijtje gezet.

1. Historische prijsontwikkeling

Om even wat perspectief te hebben bij deze huidige daling nemen we een kijkje in het verleden. Bitcoin gaat elke 4 jaar door een nieuwe cyclus heen. Het aantal nieuwe BTC dat vrijkomt gaat dan door de helft. Niet voor niets wordt deze gebeurtenis vaak aangeduid als ‘bitcoin halving‘.

Elke 4 jaar verandert de situatie op het netwerk dus. In onderstaande tweet zie je de de prijsgrafieken van de vier periodes.

In onderstaande tweet kun je goed zien dat de huidige ontwikkelingen niet nieuw zijn. Voorgaande periodes zaten ook vol met procentueel grote dalingen.

Hoe en wanneer de koers zich gaat herstellen kan niemand vertellen. Wel is het zo dat dit er simpelweg bij hoort. Voor de veteranen zijn dit soort dalingen inmiddels niet nieuw meer.

2. Grote transactie

Iedereen reageert op een andere manier tijdens dit soort dalingen. Zo nam een onbekende bitcoiner 13.909 BTC op bij de beurs Bitfinex. Ondanks de grote daling zijn er nog altijd partijen die hun geld weghalen bij beurzen om het vervolgens zelf (voor de lange termijn) op te slaan.

Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in

Volgens data van Glassnode is er momenteel een grotere stroom van bitcoin naar beurzen dan dat er wordt opgenomen. In onderstaande grafiek is dit duidelijk te zien.

Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in

Kortom: op het netwerk zien we dat er momenteel meer BTC richting beurzen stroomt dan dat er wordt opgenomen. De trend van de afgelopen maanden was omgedraaid: langzaam maar zeker stond er minder bitcoin van klanten bij dit soort bedrijven.

Door de huidige daling speelt er wat nieuws mee: komen er meer mensen bij die hun verlies pakken of houden partijen stug vol?

3. Hashrate

Een ander belangrijk statistiek is de hashrate. Dit is een schatting van de computerkracht dat zich bezighoudt met het minen van bitcoin. De hashrate bereikte recentelijk een nieuw hoogtepunt. Dit is belangrijk voor de beveiliging van het netwerk.

In de praktijk is dit principe vrij simpel: miners werken met hun hardware en krijgen daarvoor beloond. Tegelijkertijd beveiligen ze het netwerk tegen aanvallen. Als er meer computerkracht gemoeid is met het minen van BTC dan is het moeilijker voor een buitenstaander om het netwerk aan te vallen.

De daling zie je in de huidige grafiek. Ook hier helpt het om uit te zoomen. Zoals je ziet staat ook deze statistiek er nog goed voor in de langere tijdsperiodes. Een mogelijke reden voor de daling is een nieuw gerucht uit China: China opent kliklijn om bitcoin miners aan te geven.

Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in
Also read




mining
-60a4ebde8138c.jpg')" title="China opent kliklijn om bitcoin miners aan te geven">

China opent kliklijn om bitcoin miners aan te geven


4. Adressen met 1.000+ BTC nemen af

Een opmerkelijke statistiek om mee af te sluiten: het aantal adressen met 1.000 BTC of meer neemt gestaag af sinds februari van dit jaar. Het is onduidelijk of deze whales besloten hebben hun bitcoin op te delen over meerdere adressen of dat ze daadwerkelijk een deel van hun positie hebben verkocht.

Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in

Dezelfde situatie doet zich voor met de nog grotere adressen. Het aantal adressen met 10.000 BTC of meer neemt al enige tijd af.

Bitcoin prijs keldert naar $30.066, koers levert ruim 21% in

Roerige weken

Het is onrustig op de bitcoin markten. Dat komt mede door de eerdere uitspraken van Elon Musk en ‘zijn’ Tesla. De markante miljardair veranderde de sfeer in de markt door de mededeling dat de autofabrikant geen BTC betalingen meer accepteerde.

Dat lijkt een klein iets, maar de markt reageerde heftig op dit nieuws. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan: De haat-liefde verhouding van Elon Musk: van #Bitcoin tot ‘dreiging tot dump’

Bitcoin draait door, ook in deze tijden. Dit soort dalingen horen bij een relatief nieuw en groeiend geldsysteem. De weg naar grote hoogtes gaat niet in één rechte lijn. Tegelijkertijd blijft ook BTC een experiment, een experiment dat veelbelovend is.

Mis niets en download de Bitcoin Nieuws app voor Android!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdataTesla

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...