Veroordeelde terrorist opgepakt door handelen in bitcoin

Een veroordeelde terrorist uit Cardiff (Wales) moet opnieuw de gevangenis in. Khuarm Iqbal werd in 2014 veroordeeld voor het verspreiden van ’terroristische publicaties’ en het bezit van ’terroristische informatie’. Nu moet de 29-jarige Brit 16 maanden de gevangenis in vanwege zijn activiteiten op de bitcoinmarkt. Dat meldt de BBC.

Iqbal zou hebben verzwegen dat hij bezig was met handelen in bitcoin. En dat komt hem duur te staan. In 2014 werd hij gevangen onder andere gevangen gezet voor het verspreiden van het tijdschrift Inspire van Al-Qaeda.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dark web

Iqbal verzweeg eerder twee ‘cryptocurrency accounts’ in zijn beheer. In totaal maakte hij tussen 10 november 2017 en 20 maart 2021 honderden transacties. In totaal werd er zo’n $16.000 aan fondsen gestort.

In januari 2020 zou Iqbal drie bitcointransacties hebben gestuurd naar een verkoper van gestolen creditcards op de dark web. Volgens de rechtbank gebruikte hij hiervoor een account van Coinbase. Niet verstandig, want een bedrijf als Coinbase deelt desgevraagd klantgegevens met lokale autoriteiten.

Naar verluidt maakte Coinbase een melding van verdachte activiteiten. Iqbal gebruikte twee accounts, maar ontkent dat hij geld stuurde naar het dark web.

Het gebruik van bitcoin maakt je niet immuun voor eventuele gevolgen van je acties op het netwerk. Zeker niet wanneer je als onder toezicht staat en ‘gewoon’ Coinbase gebruikt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...