Wall Street ziet in bitcoinleningen een gat in de markt

1241 totale weergaven
|

Goldman Sachs overweegt leningen te gaan verstrekken met bitcoin als onderpand. Diverse andere Amerikaanse banken overwegen hetzelfde.

Dat meldt Coindesk op basis van enkele bronnen dichtbij de investeringsbank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is weer een kleine stap van adoptie voor bitcoin, nog steeds acht keer kleiner dan goud als assetklasse.

Leningen gedekt door bitcoin

Goldman Sachs wil de dollarleningen gaan aanbieden aan haar institutionele klanten.

Het betekent echter niet dat de Wall Street bank fysieke bitcoin gaat kopen. Naar verluidt tuigen ze in samenwerking met derde partijen een constructie op waarbij ze zelf de bitcoin niet hoeven ‘aan te raken’.

Concreet betekent dat Goldman wel bitcoin futures zal gaan kopen, maar de onderliggende bitcoin door een andere partij zal laten inslaan.

Zo wil de bank meer brokerachtige bitcoindiensten voor haar klanten aanbieden, iets wat bijvoorbeeld Coinbase al doet voor MicroStrategy en Tesla.

Silvergate

Het aanbieden van dollarleningen met bitcoin als onderpand is niets nieuws. Banken zoals Silvergate en Signature hebben eerder dit jaar al door bitcoin gedekte leningen aangekondigd.

Op de retailmarkt zijn er namen als BlockFi en Celsius die aan consumenten ook leningen verstrekken zolang ze maar cryptocurrency’s als onderpand storten.

En op de miningmarkt is een partij als Genesis Capital actief als geldschieter.

Een bron zegt tegen Coindesk:

‘Er zijn minstens zes grote banken door dit soort leningen op de markt willen brengen. Sommigen willen dat binnen drie tot zes maanden doen, anderen pas in de toekomst. Sommigen gebruiken hun eigen balans om de lening te verstrekken, anderen besteden dat uit aan een derde partij.’

Anders dan bijvoorbeeld goud is het vrij eenvoudig om met bitcoin een financieel product zoals een lening te ontwikkelen. Anno 2021 komen er steeds meer afgeleide producten op de markt, zoals spot ETF’s in Europa en Canada en recent future ETF’s in Amerika.

Toezicht

Banken zijn traditioneel gezien zeer terughoudend, bang om op de vingers getikt te worden door toezichthouders.

De bancaire toezichthouder, de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), zette vorige jaar bij monde van de vorige bestuurder Brian Brooks de deur open voor vernieuwing. Brooks ziet bitcoin als het equivalent van cash en ziet banken als een natuurlijke custodian van bitcoin.

Tegelijkertijd is het toezicht in Amerika vrij complex geregeld. De regulering is een combinatie van toezichthouders zoals de OCC, de Securities and Exchange Commission (SEC) of de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Dat maakt het op de markt brengen van vernieuwende producten ook weer een traag proces.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGoldman Sachs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...