Welk land profiteerde het meest van Bitcoin stijging naar $29.000 vorig jaar?

In 2020 maakte bitcoin (BTC) een enorme groei door qua prijs. De koers tikte $29.000 aan, op dat moment een nieuw record.

Grote partijen (miljardenbedrijven, maar ook beleggingsfondsen) weten steeds makkelijker de weg te vinden naar BTC als investering. Ook de particuliere markt groeit gestaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De interesse in de asset is groot. Reden genoeg voor de analisten van Chainalysis om onderzoek te doen: welk land heeft het meest geprofiteerd van de stijging van bitcoin?

Nederland staat op plek 11 in deze lijst volgens data van Chainalysis. Let op! Het gaat hier om schattingen, er zijn geek exacte cijfers bekend.

Winsten op bitcoin per land

Chainalysis heeft een top 25 van landen samengesteld die het meest hebben geprofiteerd van de prijsstijgingen van BTC in 2020.

Op nummer 1 staat Amerika, het land maakte zo’n $4 miljard winst op bitcoin in 2020. Dat is meer dan drie keer zoveel als de nummer twee op de lijst, China.

Volgens de analisten is dit een logisch gevolg van groeiende interesse in de Verenigde Staten. Het land kent steeds meer manieren voor bedrijven en individuen om met bitcoin in contact te komen.

De grootste winsten werden vooral behaald in de tweede helft van 2020, toen de koers de vorige recordprijs rond $20.000 brak en met tienduizenden dollars in enkele dagen omhoog schoot.

Opvallende landen

De VS op één en China op twee lag in de lijn der verwachting. In absolute aantallen doen deze landen het erg goed. Maar er zijn ook opvallende namen te vinden in landen die het naar verhouding veel beter doen als we met een bitcoinbril kijken.

Vietnam is volgens Chainalysis het beste voorbeeld hiervan. Het land kende een grote economische groei de afgelopen jaren, maar het staat nog altijd relatief laag op alle belangrijke economische lijstjes. Tot nu dan…

Vietnam staat wereldwijd als 53e op de lijst als we kijken naar het Bruto Binnenlands Product (BNP) van het land. Met $262 miljard is het een relatief kleine economie.

In de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis staat het land op plek tien. Het land kent een grote beweging vanuit de bevolking die zich bezighoudt met bitcoin. Het land maakte volgens de schattingen samen $351 miljoen winst in 2020 op BTC. Daarmee staat het een stuk hoger dan landen die een veel grote BNP-cijfer hebben.

België, Australië en ook een Saudi-Arabië staan achter Vietnam in de lijst.

Welk land profiteerde het meest van Bitcoin stijging naar $29.000 vorig jaar?

India

Het tegenovergestelde van het verhaal over Vietnam is India. Het land heeft meer dan een miljard inwoners en heeft de vijfde economie van de wereld. Toch staat het land ‘maar’ op plek 18 qua winsten op bitcoin in 2020.

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom dit is. Maar Chainalysis wijst onder andere naar de regels in het land. Bedrijven en individuen kunnen niet altijd makkelijk beginnen in de wereld van BTC.

Zo riep de centrale bank van het land banken op om geen rekening meer te verstrekken aan bedrijven die met bitcoin bezig zijn. Dat is door de rechter inmiddels teruggedraaid, maar het toont aan dat Indiërs niet weten waar ze aan toe zijn rondom bitcoin. Dat bevordert de toestroom niet.

Daarnaast hebben veel mensen in India geen toegang tot het (moderne) bankverkeer, dat is wel nodig om goed te scoren in dit lijstje.

Bitcoin en statistieken

Het is belangrijk om te kijken hoe de ranglijst in elkaar zit. De fysieke locatie van een bitcoin transactie laat zich niet makkelijk raden, daarom moet je om deze data te vergaren een aantal eisen stellen.

On-chain data over de geldstromen van alle beurzen vormen de basis. Vanuit daar wordt een gemiddelde winst in dollars berekend. Daarna gebruikt Chainalysis bezoekersdata van beurzen en brokers om een verdere berekening te maken.

Vanuit daar volgen bovenstaande schattingen en cijfers. Het is een interessante statistiek waaraan je kunt zien welke landen actief zijn in de wereld van bitcoin.

Nederland doet het op de elfde plaats niet slecht.

Het is en blijft een schatting. Data uit Amerika is allicht makkelijker te verifiëren dan in China, bijvoorbeeld.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...