Indiase centrale bank heeft nog steeds ‘grote zorgen’ over Bitcoin

Overal ter wereld proberen overheden bitcoin (BTC) in een wettelijk kader te vangen. Ook in India is men er nog niet helemaal uit. Uit het land komen vaak wisselende berichten over (strenge) maatregelen.

Shaktikanta Das, voorzitter van de Indiase Centrale Bank (RBI), laat weten dat zijn organisaties nog altijd grote problemen heeft met bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wispelturig beleid

Het beleid rondom bitcoin is erg wisselvallig in het land, in ieder geval voor volgers van buitenaf. Een week geleden maakte de bank nog bekend dat een verbod op ‘crypto trading’ uit 2018 van tafel was.

Das: ”De positie van de RBI blijft onveranderd, we hebben grote zorgen over cryptocurrency’s.” De bankier geeft aan dat ze hun wensen en inzichten constant delen met de regering in het land.

Een van de zorgen is de financiële stabiliteit van het land, en dan met name de stabiliteit van de Indiase roepie.

Toch zien we ook wel wat veranderen. Banken mogen ook niet meer zomaar mensen uit de bitcoin industrie wijzigen. ”Het kwam voor ons als een verrassing dat sommige banken het oude verbod gebruikte in de communicatie met hun klanten”, zegt Das. Hij benadrukt dat dit geen gelde reden meer is in het land om bankdiensten te ontzeggen.

Het gaat hier om richtlijnen van de RBI in 2018. De centrale bank introduceerde een verbod voor banken en andere financiële instellingen om klanten uit de bitcoin industrie aan te nemen. De Hoge Raad in het land veegde vorig jaar dit verbod van tafel.

Das laat weten dat de centrale bank geen beleggingsadvies geeft: ”Het is aan elke investeerder zelf om eigen onderzoek te doen.”

Centrale banken

Centrale banken en bitcoin zijn twee natuurlijke vijanden. In het geldsysteem met centrale banken heb je partijen en personen die het monetair beleid bepalen. Het belangrijkste middel is geldcreatie in verschillende vormen.

De Europese Centrale Bank schrijft op haar website: ”Ons hoofddoel is het handhaven van prijsstabiliteit, d.w.z. het bewaken van de waarde van de euro. Prijsstabiliteit is van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid, twee van de doelstellingen van de Europese Unie. Het is de belangrijkste bijdrage die het monetair beleid op dat vlak kan leveren.”

In een wereld waar BTC (een) wereldreservemunt is, wordt dat een stuk lastiger. Er is binnen bitcoin geen centrale bank die meer geld kan creëren, er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoin zijn. Die regels worden gehandhaafd door alle deelnemers op het netwerk, niet een bepaalde organisatie.

Deze twee financiële ideeën en werelden staan lijnrecht tegenover elkaar.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...