‘Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto verdient Nobelprijs voor Economie’

"Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto verdient Nobelprijs voor Economie"

Vincent van der Sanden werkt al ruim 16 jaar binnen portfoliomanagement bij vermogensbeheerder Robeco. In 2017 richtte hij samen met Ronald Jonkers daarnaast Knaken op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Knaken is een Nederlandse broker uit Rotterdam die sinds 2017 bestaat waar je Bitcoin en andere cryptovaluta kunt kopen via iDeal. Ze haalden onlangs het nieuws door een opmerkelijke samenwerking met voetbalclub Sparta.

De spelers van deze eredivisieclub krijgen namelijk Bitcoin in hun wallet zodra ze goed presteren in de competitie. Hoe is dat idee ontstaan en hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk?

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Knaken, Bitcoin Meester en Probit.

Hup Bitcoin #58: Vincent van der Sanden (Knaken)

Van der Sanden is iemand die al sinds 2012 met Bitcoin bezig is. "Ik heb toen miners gekocht in China en dat was een compleet gekkenhuis. Als je ze had besteld, verdubbelde de prijs van de miners als ze verstuurd werden. Op den duur had ik tientallen miners aan de gang".

Hij vertelt ook dat hij met vrienden maaltijden bestelde bij Thuisbezorgd, die al sinds 2011 Bitcoin accepteert en dat nog steeds doet. "Ik heb geen spijt dat ik destijds 0.12 Bitcoin heb betaald voor een paar pizza's."

Tegen de huidige prijs is 0.12 Bitcoin ruim 1250 euro.

“Van kinds af aan heb ik interesse in geld en de waarde ervan. Ik ben uiteindelijk ook de studie econometrie gaan doen en bij Robeco gaan werken.

De Bitcoin markt is onwijs interessant, toen en nu. Beursgenoteerde bedrijven zoals Square en MicroStrategy stappen in. Steeds meer CEO's vragen zich af: we zitten vast aan de euro, maar andere bedrijven kopen bitcoin in.”

MicroStrategy, Square en PayPal

“Dat PayPal nu de markt opkomt, dat is echt enorm. Dat de Oostenrijkse exchange Bitpanda 52 miljoen dollar aan groeigeld heeft aangetrokken zegt wat. Peter Thiel, één van de oprichters van PayPal, leidde die investering.

Kortom, er is flinke consolidatie in de markt. In mijn ogen moet je niet direct focussen op de waarde, maar op de symbolische waarde.

Want het leidt intern tot discussie bij andere (beursgenoteerde) bedrijven, het kan ertoe leiden dat medewerkers ook actiever vragen gaan stellen aan het management: moeten wij dat ook niet gaan doen? Want iedereen weet: sparen in euro's is geen goed idee.

Want op dit moment staan ze op winst en het is enorm gunstig voor het Bitcoin netwerk.

"Wat ik interessant vind is dat het ons beschermt tegen inflatie en geldontwaarding. Ik had als kind ook een spaarrekening bij een bank en van die rente, 1 gulden per dag kon ik mijn broodje kroket kopen.

Degene met het hoogste salaris was een arts, die verdiende 100.000 gulden per jaar. Dat is nu 45.000 euro. Met andere woorden: inflatie van zowel producten als inkomen. Hoe kan je dan je waarde vasthouden?

Bitcoin is een schaars goed, er komen er maximaal 21 miljoen stuks. Euro komen er maar bij. Maar Bitcoin is een decentrale kracht, het is goed om waarde vast te houden en het spreiden van de invloed van geldcreatie.

Satoshi mag van mij de Nobelprijs voor de Economie krijgen alhoewel dat misschien wel 50 jaar duurt. .

Zie je Bitcoin ook als betaalmiddel?

"Bitcoin is iets heel nieuws. Het is een netwerk met meerdere participanten; de miners die de transacties valideren en de gebruikers die via software de Bitcoin technologie gebruiken. Het is een netwerk van en voor elkaar en iedereen kan toetreden. Het is voor goud 2.0 dat een eindige voorraad heeft, dat is heel belangrijk element. De voordelen zijn enorm: opslag is gratis, transport is goedkoop en razendsnel, het is bijna oneindig deelbaar, het kent geen grenzen en het systeem excelleert in veiligheid. Deze voordelen zijn zo groot dat we over goud 2.0 mogen praten.

Maar voor mij is digitaal en veilig betalen net zoals belangrijk. Bij een bank betaal je voor je rekening, banken maken veel (energie) kosten om hun systemen aan de gang te houden. Maar als je het doorrekent, is het Bitcoin netwerk is onwijs efficiënt.

Ik ben ook voor een goed milieu, maar Bitcoin heeft positief effect op het milieu. Want je bespaart op het aantal transacties ten opzichte van banken. Je hoeft namelijk maar één grootboek bij te houden en geen aparte systemen. Het betaalelement is heel relevant voor bitcoin."

Hard groeien

Samen met compagnon Ronald Jonkers heeft hij in 2017 Knaken opgericht. "We vonden de transactiekosten in de markt veel te hoog.

We moesten steeds meer vrienden uitleggen hoe het werkt want er was toen sprake van een enorme hype. Toen dachten we: waarom er geen bedrijf van maken en de complexiteit eenvoudig maken?

Ze bedienen nu een kleine tienduizend klanten die regelmatig transacties doen. "We groeien elk kwartaal met dubbele cijfers zowel qua klanten als handelsvolume.

We kunnen als broker in een keer groot volume inkopen bij diverse exchanges en daar de goedkoopste uitkiezen. Omdat we met veel volume inkopen, ligt de prijs laag."

Qua toekomstplannen staat er van alles op het programma. Het bedrijf zit in de laatste fase van het registratieproces bij de Nederlandsche Bank. Van der Sanden heeft goede hoop dat ze vóór de deadline van 21 november geregistreerd zijn.

Andere plannen zijn onder meer een mobiele app, renteproducten en waarom geen betaalrekening aanbieden?

Hieronder vind je de nieuwste aflevering van Hup Bitcoin. Enjoy!

Anchor

YouTube

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshup bitcoin

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...