Venezuela gaat strijd aan met inflatie met ‘cryptodollar’ gedekt door Bitcoin

De Colombiaanse start-up Valiu werkt aan een ‘nieuwe soort’ van de Amerikaanse Dollar. Het is er eentje die gedekt is door Bitcoin. Ze noemen het een cryptodollar en het is bedoeld voor de Venezolaanse markt waar het als betaalmiddel en voor overboekingen gebruikt kan worden.

Venezuela en Bitcoin

Buurland Venezuela is al enige tijd geteisterd door hyperinflatie. Er zijn manieren om dit te ontlopen, maar dat is niet voor iedere Zuid-Amerikaan makkelijk. Goud bewaar je niet zomaar in je huis (of krot)en voor de arme onderste groep in de piramide is beleggen ook lastig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uiteraard is Bitcoin hiervoor in het leven geroepen. Maar nu wil Valiu dus een speciale cryptodollar op de markt brengen.

Het gaat nog steeds om een alpha versie van het project, maar Valiu werkt al wel samen met food delivery app Rappi. Hierdoor zou het de cryptodollar later dit jaar op grote(re) schaal kunnen gaan uitrollen.

Ze worden ook wel ‘synthetische dollars’ genoemd. Ze zijn te bewaren in een simpele wallet app en Venezolanen kunnen ze zonder kosten versturen. De dollars zijn gedekt door Bitcoin, maar hier hebben de gebruikers geen weet en last van, meldt Cointelegraph.

Cryptodollars

Venezolanen zonder kennis van cryptocurrencies kunnen dus gewoon cryptodollars kopen en versturen. Om deze te verkrijgen, kun je cash geld storten van een van de duizenden partners van Valiu in Colombia.

In een video deelt Sid Ramesh, een adviseur van het project, hoe het er aan toe gaat.

Zolang de dollar zelf niet aan hyperinflatie onderhevig is, kunnen de landslieden hun vermogen opslaan in deze bitcoin gedekte dollars.

De CEO van Vailu merkt op dat er een influx is van migranten vanuit Venezuela richting Colombia. Dat was ook de inspiratie om met dit project te beginnen. Vaak werd de zwarte markt nog gebruikt om remittances terug te sturen naar het thuisfront.

In een tweet legt Sid uit hoe het precies werkt:

Overboekingen

Valiu hield zich al bezig met dit soort overboekingen, maar in de maanden dat het duurde om de bolivars op locatie te krijgen, werd het fiat geld door hyperinflatie enorm veel minder waard.

Het feit dat de synthetische dollar gedekt is door Bitcoin zegt eigenlijk niet veel. In plaats dat er USD op een bankbalans staat (zoals bij Tether), staat er nu Bitcoin op een balans bij Valiu. Het zorgt wel voor vraag naar BTC, maar in principe werkt men nu met het oude financiële en monetaire systeem met een klein innovatief jasje.

Om je tegen hyperinflatie te beschermen heb je juist aan Bitcoin een mooi middel. Een cryptodollar lijkt vooralsnog een surrogaat oplossing, maar wellicht is het er wel eentje die aanslaat door het gebruiksgemak.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat verder door over deze nieuwtjes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdollar